Pobuna „nuklearnih država“ EU protiv politike „zelenog ludila“

Vladini dužnosnici iz deset zemalja Europske unije smatraju kako je važno pojačati uporabu nuklearne energije kako bi se europski potrošači zaštitili od nestabilnosti cijena, navodi se u zajedničkom dokumentu objavljenom u francuskom mediju Le Figaro i u drugim tamošnjim medijima.

S francuske strane tekst su potpisali ministar gospodarstva, financija i obnove Bruno Le Maire i ministar-delegat za industriju u ovom ministarstvu, Agnès Pannier-Ryunache… Podržali su ih premijeri, ministri gospodarstva i ministri energetike Rumunjske, Češke, Finske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Poljske i Mađarske.

Izrazili su uvjerenje da će nuklearna energija zaštititi europske potrošače od nestabilnosti cijena energije, što se “trenutačno ogleda u stanju oko plina”.

Članak je objavljen dan prije govora predsjednika Emmanuela Macrona o programu revitalizacije gospodarskih i znanstvenih aktivnosti “Francuska-2030”. Prema informacijama koje su procurile u medije, Macron će u svom govoru veliku pozornost posvetiti razvoju nuklearne energije, uključujući male modularne reaktore.

Podsjećamo: Europska unija u sklopu svoje strategije o energetskoj tranziciji namjerava, osim fosilnih goriva, postupno istisnuti i nuklearnu energiju iako je ona, zapravo, najčišći oblik energije, s daleko najmanjom emisijom štetnih plinova u atmosferu. Njemačka je u sklopu navedene strategije najavila potpuno zatvaranje svih svojih atomskih centrala do 2030. godine. Međutim ne gledaju svi u EU jednako na pitanje nuklearne energije. Tako pojedine zemlje, prije svega Francuska, kao država u kojoj najveći dio energije stiže upravo iz njezinih nuklearki, ima svoje mišljenje koje se protivi onom iz Bruxellesa. Slično misli i Poljska koja najavljuje i izgradnju svoje nove nuklearke, a navodno bi je mogli graditi upravo Francuzi, koji su jedna od vodećih sila po pitanju najsuvremenije tehnologije njihove izgradnje.  Također i Mađarska želi proširiti svoju nuklearku Pakš koju je izgradio ruski Rosatom, također renomirana svjetska tvrtka po pitanju gradnje nuklearki i koji trenutačno gradi tursku AC Akkuyu.

Ovo pitanje postaje tim aktualnije s obzirom na nastalu energetsku krizu u Europi, koja se velikom brzinom proširila i u svega tri ljetna mjeseca dovela do povećanja cijena plina na po Europu astronomske iznose, što je utjecalo i na veliki skok cijena električne energije.





Komentari

komentar

You may also like