Počela provjera rezultata nedjeljnih izbora u Mostaru; Bošnjaci se prijavljivali na fiktivne adrese u zapadnom dijelu?

U Mostaru je u utorak počela provjera biračkoga materijala i brojanje listića sa 45 izbornih mjesta gdje su utvrđene nepravilnosti, dok je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) zatražio ostavke izborne administracije te poništavanje rezultata s kompromitiranih birališta.

Sa sat vremena zakašnjenja započelo je ponovno otvaranje vreća s izbornim materijalom, listićima i zapisnicima u prostorijama Srednje ekonomske škole. Do toga je došlo zbog neorganiziranosti Gradskog izbornog povjerenstva (GIP), nedostatka zapisnika s biračkih mjesta i obrazaca u kojima će se ispravljati uočene pogreške.

Predsjednik GIP-a Hilmo Džidelija rekao je kako se ne radi o prebrojavanju listića nego usklađivanju tehničkih podataka s biračkih mjesta.

“Radi se o tehničkim pogreškama koje smo utvrdili prigodom preuzimanja izbornog materijala. Mi imamo 45 naloga. Tamo nema nekakvih nepravilnosti koji ukazuju da su tehnički nedostaci mogli utjecati na rezultate izbora”, rekao je Džidelija.

Pojasnio je kako političke stranke ukoliko sumnjaju da je prigodom glasovanja bilo nepravilnosti prijave mogu podnijeti tek nakon objavljivanja rezultata.

Za razliku od tvrdnji Džidelije, predstavnici GIP-a su članovima lokalnih izbornih povjerenstava objašnjavali kako će se ipak brojati listići na biračkim mjestima gdje postoje velike razlike između brojki koje su dobile političke stranke i preferencije kandidata.





Iz HNS-a BiH u utorak su opetovali tvrdnje o masovnim izbornim prijevarama prijave bošnjačkih birača na fiktivnim adresama u zapadnom većinskom hrvatskom dijelu Mostara.

Izrazili su očekivanje da će policija nakon prijave koja je dostavljena tužiteljstvu istražiti navode o zloporabama.

“Očekujemo reakciju zbog duboke kompromitacije izbornog procesa i očitovanje Gradskog izbornog povjerenstva te poništavanje glasova ili ponavljanje izbornog procesa zbog prekrajanja stvarne izborne volje stanovnika Mostara koji doista žive u spornim gradskim područjima”, naveli su iz HNS-a BiH.





U nedjelju su u Mostaru nakon punih 12 godina održani izbori za lokalna tijela vlasti.

Prema nepotpunim podacima u vodstvu je HDZ BiH, a slijedi ga probošnjačka Koalicija za Mostar.

Komentari

komentar

You may also like