Počela saslušanja u Odboru za pravosuđe američkog Kongresa o Trumpovom opozivu

Prema navodima Reutersa, sinoć su tri američka pravnika, tijekom saslušanja u kongresnom Odboru za pravosuđe, izjavila kako se nastojanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za vršenje pritiska na Ukrajinu s ciljem pokretanja istrage nad njegovim političkim suparnikom iz redova demokrata mogu izjednačiti s kršenjem zakona koje bi bilo povod za opoziv (impeachment).

Radi se o trojici profesora prava s američkih sveučilišta Sjeverna Karolina, Harvard i Stanford, koji su suglasni oko toga, da su potezi predsjednika Trumpa dostatan formalni povod za njegov opoziv.

Međutim, s njihovim stavom nije suglasan pravni predstavnik republikanaca, izvjesni profesor sa Sveučilišta George Washington, koji ne vidi postojanje jasnih dokaza Trumpovih protupravnih poteza, i koji tvrdi kako se istraga odvija prebrzo i da ne uključuje pozivanje osoba koje stvarno barataju informacijama o spornim pitanjima. I on je, također, kazao, kako, u slučaju da bude dokazano da je predsjednik koristio američku vojnu pomoć kao sredstvo pritiska za početak istrage protiv Bidena, to može biti promatrano kao kršenje zakona, dostatno za opoziv.

Komentari

komentar

You may also like