Počela velika vojna vježba SAD-a i NATO saveznika „Arctic Challenge“

Velika vojna vježba američkog ratnog zrakoplovstva i njegovih saveznika u NATO-u „Arctic Challenge“ („Arktički izazov“), koja se redovito održava svake dvije godine, i u kojoj će sudjelovati više od 70 vojnih zrakoplova, startala je u ponedjeljak, 7. lipnja. Održavat će se u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, a svrha iste je uvježbavanje zajedničkih akcija u zraku.

Prema službi za medije finskog ratnog zrakoplovstva, preko 70 zrakoplova sudjelovat će u spomenutim vježbama u zračnom prostoru triju skandinavskih zemalja, a trajat će dva tjedna. Bit će korišteni višenamjenski lovci, izviđački zrakoplovi, teretni zrakoplovi, kao i zračni tankeri iz SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke i Danske.

Također se navodi kako su iz Norveške u vježbe uključeni lovci pete generacije F-35 američke proizvodnje, koji su nedavno ušli u sastav ratnog zrakoplovstva te zemlje. Iz Finske je uključeno 12 lovaca F/A-18 Hornet i drugih zrakoplova, posebno NATO zrakoplov za rano upozoravanje i taktičku kontrolu zrakoplova E-3A AWACS.

“Zbog pandemije, ove je godine smanjen broj sudionika u vježbama u odnosu na prvobitno planirane”, navedeno je u priopćenju finskog ratnog zrakoplovstva.

Zrakoplovi i helikopteri smješteni u zračnim bazama u Bodøu i Erlandu u Norveškoj, u Rovaniemiju u Finskoj i u Luleou u Švedskoj. Letovi se obavljaju iznad sjevernih regija triju zemalja.

Vježbe „Artic Challenge“ jedne su od najvećih u Europi, a prvi su put održane 2013. godine – pod pokroviteljstvom organizacije NORDEFCO (Nordijska obrambena suradnja), koju su 2009. godine uspostavile Danska, Island, Norveška (članice NATO-a), Finska i Švedska. Ta organizacija za cilj ima zajednički razvoj obrambenih tehnologija, povećanje razine vojnog obrazovanja i provedbe vježbi za različite vrste snaga.
Komentari

komentar

You may also like