Počele NATO-ove vojne vježbe u Estoniji

U Estoniji su počele vojne vježbe pod nazivom „Bijesni vuk“, u kojima zajednički sudjeluju zrakoplovni promatrači sa zemlje i piloti zrakoplova NATO saveza.

Te se vježbe na Baltiku održavaju dva puta godišnje, a dizajnirane su s ciljem integracije zračnih i kopnenih operacija i naizmjenično se održavaju u Litvi, u zračnoj bazi u blizini grada Siauliai, kao i Estoniji, u vojnom gradu Tapa i okolici grada Rakvere.

“U četvrtak su u Rakvereu zrakoplovni spotteri radili zajedno s posadama lovaca talijanskog ratnog zrakoplovstva, koje su poletjele iz zračne baze u Siauliaiu. Sljedeći će tjedan u vježbi sudjelovati lovci njemačkog ratnog zrakoplovstva Eurofighter Typhoon, koji se nalaze u zračnoj bazi Emari u blizini Talina”, navodi se u priopćenju stožera estonske vojske.

Podsjećamo: baltičke zemlje bivšeg SSSR-a nemaju svoje vojne zrakoplove od travnja 2004. (nakon njihovog pristupanja NATO-u), već su tamo razmješteni zrakoplovi zemalja NATO saveza. Oni na bazi rotacije patroliraju tamošnjim zračnim prostorom.

 

 





Komentari

komentar

You may also like