Počeo “Slavenski štit 2021”: zajedničke vojne vježbe Srbije i Rusije pored Beograda

Na aerodromu Batajnica u Srbiji održana je službena svečanost povodom otvaranja zajedničkih rusko-srpskih vojnih vježbi “Slavenski štit 2021”, izvijestilo je u četvrtak rusko Ministarstvo obrane, piše TASS.

U centru za obuku postrojbi protuzračne obrane u srpskoj zračnoj bazi Batajnica u predgrađu Beograda održana je službena svečanost radi otvaranja srpsko-ruskih vježbi “Slavenski štit 2021”, navodi se u priopćenju ministarstva. Kako je na svečanom otvorenju naglasio načelnik protuzrakoplovnih raketnih postrojbi ruskih zračnih snaga general-bojnik Sergej Babakov, vježbe “imaju za cilj stvaranje zajedničke skupine protuzračne obrane i podizanje borbenih sposobnosti osoblja. U sklopu vježbi u srpsku će bazu biti sustava zemlja-zrak Pancir-S ruskih zrakoplovnih snaga. Tijekom vježbi, ruske i srpske snage protuzračne obrane vježbat će otkrivanje, praćenje, identificiranje i uklanjanje zračnih ciljeva zamišljenog neprijatelja. Vježbe će trajati do kraja tjedna, a osim Batajnice vježbe će se odvijati i na poligonu Pasuljanske Livade.

Realizacijom ovakvih vježbi unaprjeđuje se obučenost jedinica srpskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, razmjenjuju iskustva, jača bilateralna vojna suradnja i podiže interoperabilnost vojske Srbije, piše Tanjug, prenoseći priopćenje srpskog ministarstva obrane.

Ruski protuzračni sustav Pancir-S bit će po prvi puta uključen u vježbe na stranom tlu. Istodobno, u Srbiji se izvode zajedničke rusko-srpske vježbe taktičkog leta “Bars 2021”.

Komentari

komentar




You may also like