Počinje histerija: I NATO se uključuje u „aferu Navalni“

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg odlučio je, za sutra, 4.rujna, sazvati vijeće toga saveza, a glavni razlog za izvanredni sastanak je informacija njemačke vlade o trovanju ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog.

Podsjećamo: jučer su njemački liječnici objavili kako je u tijelu Navalnog pronađeno sredstvo iz grupe nervnog otrova „Novičok“, dok je vlada kancelarke Angele Merkel o svemu žurno izvijestila partnere u EU i NATO savezu s ciljem zajedničkog poduzimanja daljnjih mjera, usmjerenih na zahtjev Moskvi da pokrene službenu istragu i objasni sve okolnosti ovoga slučaja.

Moskva, sa svoje strane, odbacuje bilo kakvu umiješanost ruske države u eventualno trovanje Navalnog, ali i upozorava Berlin kako joj nije poslao nikakve službene dokumente i informacije koje potvrđuju njegovu informaciju.

Ova tema ubrzano se razvija i politički i medijski, te je već posve sigurno kako će imati sličan epilog kao „afera Skripalj“ iz 2018. g. u Velikoj Britaniji, kada je Rusija također bila na „optuženičkoj klupi“, a također je i „modus operandi“ bio isti – famozni „Novičok“ – opasni bojni otrov, koji, inače, u slučaju primjene ubija stotine i tisuće ljudi pri izloženosti minimalnim količinama i koncentracijama istog.

Možda je najveći „problem“ objasniti javnosti kako to da u oba ova slučaja nema mrtvih – niti su mrtvi otac i kćer Skripalj, a Navalny je u induciranoj (umjetnoj) komi, i navodno izvan životne opasnosti još od dolaska iz Rusije u Berlin na liječenje. Ali neovisno o tome, posve je sigurno kako će političke i druge posljedice po Rusiju biti najmanje iste, kao u prethodnoj „aferi“: nove osude i izolacija, nove Zapadne sankcije, a možda još i druge dodatne neugodnosti, poput onih vezanih uz dovršetak plinovoda „Sjeverni tok 2“, Bjelorusiju i još podosta toga. Ni Trumpu se neće pisati dobro ako ne osudi Rusiju. Njega je već jučer oštro prozvao njegov demokratski protukandidat Joe Biden zbog izostanka predsjednikove izjave na spomenutu vijest iz Njemačke, za koju je Biden odmah optužio Rusiju, a Trumpa, zbog njegove „želje da se ne zamjera Putinu“, prozvao ni manje ni više nego mogućim „suučesnikom“ (vidi poveznicu ispod teksta“).

Ludilo bez granica nastavlja se sa sve većim intenzitetom. Metode i sredstva se ne biraju, a laž i obmane više nitko ne provjerava niti je utvrđivanje istine više  uopće kome bitno (nikako ne samo u ovom slučaju). Svijet je otišao k vragu.





Z. Meter: Zašto je Biden optužio Trumpa za ignoriranje trovanja Navalnog

 





Komentari

komentar

You may also like