Počinje li rat s Kurdima? Irački tenkovi napali kurdske položaje u Kirkuku

Da sam referendum o nezavisnosti iračkh Kurda, održan nedavno na teritoriju autonomne regije Irački Kurdistan, nije toliko bitan koliko nadzor nad gradom Kirkukom i istoimenom iračkom najbogatijom naftom regijom (koja se nalazi izvan administrativnih granica Iračkog Kurdistana ali većinu grada Kirkuka i okolice nadziru kurdske pešmerge koje su ih svojedobno oslobodile od ISIL-ovih snaga) pisali smo u više navrata, navodeći pritom, kako će upravo Kirkuk biti indikator stabiliziranja ili radikaliziranja stanja između središnje vlade u Bagdadu i kurdskog političkog središta Erbila.

A da se stanje, po svemu sudeći, kreće prema radikalizaciji (ili se njme samo potiče brži početak pregovaračkog procesa o najbitnijim pitanjima po kojima se dvije strane razilaze) svjedoči i današnja vijest, priopćena od strane Vijeća sigurnosti Iračkog Kurdistana. Prema njoj, iračke vojne snage koristile su vojnu tehniku, između ostalog i američke tenkove „Abrams“, u vrijeme napada u regiji Kirkuk, na zone pod nadzorom Kurda. Napad se dogodio jutros u 2:30 sati, kada su napadnute postrojbe pešmerga s dvaju frontova južno od Kirkuka, pričemu su Iračani koristili tenkove „Abrams“ i vozila „Humvee“, objavilo je kurdsko Vijeće na svom twitteru

Također se navodi kako su kurdske snage uništile pet vozila koje su koristile šijtske postrojbe.

Sinoć je iračka vlada zapovjedila svojim snagama da osigura sigurnost u svojim vojnim bazama i državnim objektima u regiji Kirkuk. Predsjednik Iračkog Kurdistana Masud Barzani pozvao je pešmerge na suzdržanost i ne iniciranje sukoba pri pokretima iračkih snaga, ali i na adekvatan vojni odgovor ukoliko budu napadnuti.





Zapovjedništvo iračkih oružanih snaga je objavilo kako je vojska stavila pod svoj nadzor električnu centralu Kirkuka, plinsku rafineriju i niz drugih objekata u regiji Kirkuk i  drugih zona u blizini službenih granica kurdske autonomije,  koje su pod stvarnim nadzorom pešmerga i što izaziva oštre prosvjede Bagdada.

Nakon referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana kojeg Bagdad ne priznaje, irački premijer Al-Abadi izjavio je kako Irak ne namjerava ratovati protiv svojih građana te je zatražio od kurdskog političkog vodstva odbacivanje rezultata referenduma i početak dijaloga. Kurdska vlada je izjavila kako je za dijalog spremna ali nije suglasna s poništenjem referendumskog rezultata. Podsjećamo, prema izvješćima kurdske izborne komisije, za nezavisnost Iračkog Kurdistana glasalo je oko 93% građana. Sama nezavisnost službeno još uvjek nije proglašena.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like