Počinje poljsko-ruski diplomatski rat protjerivanjem velikog broja diplomata?

Poljske vlasti odlučile su protjerati 40-ak ruskih diplomata iz Poljske zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa statusom diplomata, što na jeziku diplomacije znači špijunaža, neslužbeno od vladinih izvora doznaje poljski medij Onet. Ovu informaciju na medijskoj konferenciji potvrdio je i glasnogovornik ministra koordinatora specijalnih službi Stanisław Żaryn, koji je objavio da je Agencija za unutarnju sigurnost pripremila popis od 45 osoba iz diplomatskih krugova koji rade za ruske obavještajne službe.

Službena odluka o tome mogla bi biti donijeta danas poslijepodne.

Prema dobro obaviještenim izvorima Oneta, Sergej Andrejev, veleposlanik Ruske Federacije u Poljskoj, hitno je pozvan u sjedište Ministarstva vanjskih poslova po tom pitanju u srijedu ujutro.

Popis ruskih diplomata koji su – prema poljskim vlastima – trebali provoditi aktivnosti na poljskom teritoriju koje nisu u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ima oko 40 imena. Oni uključuju, između ostalih zaposlenike ruskog veleposlanstva u Varšavi.

Prema službenoj web stranici ruskog veleposlanstva u Varšavi, u ruskoj diplomatskoj misiji radi nešto više od 50 diplomata. Iz toga proizlazi da bi se radilo o drastičnom smanjenju ruskog diplomatskog osoblja što će sigurno izazvati identične ruske protumjere, kao što to u svijetu diplomacije redovito i biva.

Da je tome tako svjedoči i upravo pristigla informacija s ruske strane. Prema navodima tamošnje državne agencije RIA, koja se poziva na rusko MVP, u slučaju protjerivanja 40-a ruskih diplomata iz Poljske, uslijedit će odgovarajući protuodgovor Moskve. Rusko veleposlanstvo u Poljskoj potvrdilo je poziv ruskog veleposlanika u tamošnje MVP, prenosi ruska agencija TASS .





 

Komentari

komentar





You may also like