Počinje summit G7: postpandemijska obnova svijeta, Kina, Rusija, …

Danas s radom počinje summit na vrhu država G7 koji čine SAD, Kanada, Japan, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija. Trajat će do 13. lipnja, a održava se u engleskom odmaralištu Carbis Bay na atlantskoj obali poluotoka Cornwall.

Glavne teme o kojima planiraju razgovarati čelnici spomenutih država tijekom ova tri dana, su obnova svijeta nakon pandemije koronavirusa i jačanje globalnog zdravstvenog sustava, borba protiv klimatskih promjena, kao i stanje u međunarodnim odnosima.

Velika Britanija, kao domaćin sastanka, već je ranijih mjeseci organizirala niz ministarskih sastanaka s ciljem postavljanja temelja za ovaj skup.

Jedan od njih je i sastanak šefova diplomacija G7 održan početkom svibnja koji je svojim znatnim dijelom bio posvećen Kini i Rusiji pa je sigurno da će to biti i ovaj put. U svibnju se tako tvrdilo kako Rusija nastavlja kršiti međunarodni poredak, a izražena je i zabrinutost zbog pogoršanja diplomatskih odnosa s Moskvom. Nakon incidenta s slijetanjem zrakoplova irske zrakoplovne tvrtke Ryanair u zračnu luku Minsk krajem svibnja, na dnevni red je također dodana i Bjelorusija.

Ipak glavna tema ovog summita bit će Kina, kao i pitanja vezana uz pritisak na ovu zemlju, objavio je CBS, pozivajući se na visoki izvor u kanadskoj delegaciji. Dominirat će pitanje, o tome, kako bi zemlje G7 trebale graditi svoje odnose s Kinom, uključujući pritisak na nju, a namjerava se razviti jedinstveni pristup prema Pekingu zbog njegove, kako se kaže, agresivne politike i kršenja ljudskih prava.

Komentari

komentar





You may also like