Počinje tehnološki rat za nadzor svijeta: Google prekida suradnju s Huaweiom!

Google prekida suradnju s kineskim IT divom Huawei nakon što je u petak američki predsjednik Donald Trump donio uredbu o zabrani korištenja proizvoda kineskih tvrtki.

Tom odlukom Huawei gubi pristup novim operativnim sustavima Android. Osim toga, kako navode zapadni mediji, usluga Googla Play Store, Gmail-a i You Tube bit će lišene i nove verzije smartfona tog kineskog tehnološkog diva. Za sada službenog komentara Googla o tome još uvijek nema.

Podsjećamo: američko Ministarstvo gospodarstva stavlja u tzv. crni spisak proizvode kineskog Huaweia i 70 tvrtki s njim povezanim. Kako navodi Reuters, Huawei je posljednjih godina pripremio plan za djelovanje u izvanrednim situacijama, razradivši vlastitu tehnologiju za slučaj blokiranja Androida.

Nakon što je u petak Trumpova administracija Huawei stavila na crni spisak i optužila ga za špijunažu, zaprijetila joj je također ukidanjem pristupa američkoj programskoj potpori i poluvodičima, nužnim za proizvodnju smartfona i mrežnu potporu. I druge američke IT tvrtke također prekidaju suradnju s Huaweiom – poput  Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom, koji su zamrznuli isporuke svojih komponenti i programske potpore (info: Bloomberg).

Analitičari su uvjereni kako je stanje s Huaweiom nastavak američko-kineskog trgovinskog rata, a Washington namjerava primorati Peking na potpisivanje novog sporazuma pod svojim uvjetima, pri čemu kompromisa oko toga još uvijek nema.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang tvrdi slijedeće: „U današnjem globaliziranom svijetu, kada se radi na mreži nove generacije 5G, Sjedinjene Države se miješaju u proizvodnju tehnologija u političke ciljeve, zlouporabljuju standarde nacionalne sigurnosti, vrše pritisak na tvrtke. Sve to ne koristi razvoju mreže 5G, a također i krši načela poštene konkurencije. Iskreno govoreći, takvi postupci proturječe interesima svih zemalja.“ Teško se ne suglasiti s ovim riječima, ukoliko znamo da Trumpova administracija pod zakon o ugrozi američke sigurnosti i nacionalnim interesima „trpa“ sve ono što joj ne ide u prilog i na političkom i na gospodarskom i drugim područjima. Osim toga, američke IT tvrtke već su ranije upozoravale na svoje velike gubitke ukoliko ih se odstrani s kineskog tržišta, koje je za njih ogromno, s neograničenim potencijalom. A upravo se to sada i dogodilo, što i potvrđuje da je državna politika direktno umiješana u privatni biznis, što je protivno svim, prije svega američkih normama i standardima poslovanja u kojem je državni intervencionizam pravo „svetogrđe“.





Analitičari Deutsche Bank navode kako je srednja vrijednost carina u SAD-u porasla za 4,2%, što je dvostruko više nego u Europi, Kanadi i Japanu, a malo više čak i u odnosu na Tursku i Indiju (info: The Telegraph).

Trump je ovih dana na šest mjeseci odgodio uvođenje carina na europske i japanske automobile (što je također stavljeno pod zakon o nacionalnoj sigurnosti), što nikako ne znači da je od te namjere i odustao, i što može snažno pogoditi ponajprije njemačku i britansku auto-industriju.

Zapravo, američki trgovinski rat nije ništa drugo nego pokušaj blokade Kine i težnja za nadzorom naprednih tehnologija dok se to još može učiniti i dok Kina u tom segmentu nije preuzela potpuni primat. Istodobno – borba za tehnološko predvodništvo u najvećoj mjeri predstavlja i borbu za svjetsku dominaciju, pa će zato i ovaj sudar dvaju divova itekako potresti svjetsko gospodarstvo.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like