Počinje trgovinski rat: Trump objavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija

Američki predsjednik Donald Trump službeno je objavio ono o čemu je strahovala Europska unija – uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija.

„Ja, danas, u svrhu zaštite američke nacionalne sigurnosti uvodim carine na uvoz inozemnog čelika i aluminija. Naša carina na čelik bit će 25%, i 10% na aluminij“, kazao je Trump. Pri tom je optužio strane proizvođače za danping zbog čega je američka industrija u tim sferama bila oštećena, i kazao, kako samo jedna Kina mjesečno proizvodi čelika koliko SAD u godinu dana.

„Ne želite platiti porez – prenesite svoju tvornicu u SAD i poreza neće biti“, kazao je američki vođa.

Međutim, naglasio je kako se carine na čelik i aluminij neće uvoditi još najmanje 15 dana, tijekom kojih će SAD pozorno pratiti reakcije svojih trgovinskih partnera. „Mi ćemo gledati tko će se prema nama ponašati pošteno, a tko nepošteno. Dio toga bit će vezano s (vojnom) obranom – tko plaća račune, tko ne plaća. Mi subvencioniramo mnoge bogate zemlje na račun naših oružanih snaga“, kazao je Trump.

Bijela kuća je dopustila iznimke glede novih carina za one zemlje čiji proizvodi „ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost“ SAD-a. Pri tom su Kanada i Meksiko „poseban slučaj“ i s njima će se nastaviti pregovori kako bi „razriješili našu zabrinutost“, izjavio je Donald Trump.

„Modifikacija ili ukidanje carina bit će mogući ukoliko se dogovore alternativna sredstva, kako bi se jamčilo da uvoz iz ove ili one zemlje više ne ugrožava i ne šteti našoj nacionalnoj sigurnosti“, objavila je Bijela kuća.





Podsjećamo: Europska unija je najavila oštre protumjere ukoliko SAD uvede nove carine na uvoz aluminija i čelika. Ukoliko se navedene carine uistinu počmu primjenjivati, postoji vrlo velika vjerojatnost za početak pravog trgovinskog rata i porasta protekcionizma u svjetskoj trgovini. Ne treba zaboraviti, kako je Donald Trump prije nekoliko dana otvoreno kazao kako je „trgovinski rat dobar jer se u njemu lako pobjeđuje“. U odnosu na Europsku uniju i njihove prijetnje uvođenjem carina na mnoge američke proizvode, od traperica do alkoholnih pića, Trump ima još jednog velikog „asa u rukavu“: zaprijetio je mogućnošću uvođenja carina i na uvoz europskih automobila. U svakom slučaju, trgovinski sukob SAD–EU sada je poprimio veći intenzitet i razmjere nego onaj između SAD-a i Kine koji je ušao u svojevrsno zatišje (možda samo „pred buru“). Bilo kako bilo, postoji mogućnost da je Trumpova administracija procijenila kako joj je lakše otvoriti front prema svojim partnerima u Europskoj uniji, koji su, osim toga, u ova složena globalna geopolitička vremena o SAD-u itekako sigurnosno ovisni, nego riskirati novi sukob s velikom, snažnom i homogenom Kinom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like