Počinje velika vojna vježba američkog USSTRATCOM-a „Global Thunder-2021“

Američko strateško zapovjedništvo – USSTRATCOM – je 19. listopada i službeno objavilo o početku velikih godišnjih vojnih vježbi Global Thunder-2021 o primjeni nuklearnih snaga. Na njima će ove godine, uz američke, sudjelovati i vojnici iz Velike Britanije i Australije.

Vježbe ovakvoga tipa pobuđuju sve veću pozornost paralelno s rastom političkih napetosti između globalnih vojnih velesila i napetostima na starim i novim kriznim žarištima diljem svijeta. Tim više, što sve češće američke i NATO snage provode i vojne vježbe uz same granice Ruske Federacije – od arktičkog pojasa, preko Baltika do crnomorskog akvatorija, u čemu sve češće sudjeluju i američki strateški bombarderi, koji otvoreno uvježbavaju i moguću primjenu atomskog naoružanja. To sve skupa izaziva protureakciju ruske strane koja pokreće svoj ratni stroj i tako u nedogled, pri čemu sve više rastu rizici i od izbijanja incidentnih situacija koje mogu izmaći kontroli. Time se sve više zatvara krug međusobnog nepovjerenja ali i sve otvorenijeg neprijateljstva koje onda dovodi do nove polarizacije svijeta na Istok i Zapad. Jer identična se stvar događa i na Dalekom istoku (prije svega u akvatoriju Južnokineskog mora), kada su u pitanju američko-kineski odnosi u toj regiji i tamošnje vojne vježbe obiju strana koje obvezno prati i sve oštrija politička retorika ali i uvođenje novih – najsuvremenijih oružanih sustava „u igru“.

Tako su i prije danas najavljenog starta vojnih vježbi Global Thunder-2021, u listopadu već održane vojne vježbe NATO saveza u Sjevernom moru, u čijoj su završnoj fazi, održanoj 14.10., dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress u Europu doletjela iz baze u američkoj saveznoj državi Louisiani, u sklopu misije Bomber Task Force (bombarderske grupacije). Letjeli su bez sletanja u Europu i natrag, u pratnji vojnih zrakoplova Njemačke, Nizozemske i Italije.

Prošle godine je glavna faza vježbe Global Thunder-2020 održana u Europi, gdje su američki vojnici uvježbavali element napadnog protuodgovora po zamišljenom neprijatelju s teritorija Poljske, snagama od 6 strateških bombardera naoružanih krstarećim raketama dalekog dometa. Udaljenost od granice primjene raketnog oružja od primjerice ključnih ruskih gradova Sankt Peterburga ili Moskve tada je iznosila između 1200 i 1500 kilometara, što dovoljno govori o jačanju rizika od takvih aktivnosti.

Ovogodišnje vježbe USSTRATCOM-a bit će „usmjerene na realistično uvježbavanje protiv modeliranih ciljeva za osiguranje i povećanje nuklearne spremnosti i strateških sredstava sprječavanja“, naglašeno je u američkom Strateškom zapovjedništvu. „U ovim vježbama koriste se globalne operacije u koordinaciji s drugim vojnim zapovjedništvima, službama, odgovarajućim vladinim institucijama SAD-a i saveznika za sprječavanja, uočavanja i, prema potrebi, odbijanja strateških napada protiv Sjedinjenih Država i njihovih patrnera“, rečeno je u Središnjem zapovjedništvu SAD-a.

USSTRATCOM ima obveze globalnih razmjera, koje uključuju strateško sprječavanje, nuklearne operacije, zajedničke operacije s elektromagnetskim spektrom, globalni udar, proturaketnu obranu, kao i analizu i navođenje na cilj“, navodi se u tom američkom vojnom zapovjedništvu.





 

Komentari

komentar





You may also like