Podmornica “Magadan” projekta 636.3 ulazi u službu ruske mornarice

Podmornica na dizel-električni pogon iz serije projekta 636.3 nazvana “Magadan” pridružila se jučer ruskoj mornarici, piše TASS.

“Dugi niz godina ruska mornarica stalno je jačala svoje snage i povećavala svoje borbene sposobnosti. Danas se ruska mornarica obnavlja. Pozdravljamo najsuvremeniji ratni brod – podmornicu Magadan. Ovo je treća podmornica izgrađena u brodogradilištima Admiraliteta JSC za Pacifičku flotu”, rekao je načelnik Glavnog stožera ratne mornarice Rusije kontraadmiral Mihail Neupokoev na svečanosti podizanja zastave.

Podmornica Magadan položena je 1. studenog 2019., isplivala je 26. ožujka ove godine u visokom (91%) stupnju spremnosti. Ugovor o izgradnji serije potpisan je u rujnu 2016. godine. Modificirana serija 6 podmornica projekta 636.3 izgrađena je u brodogradilištima Admiraliteta JSC za rusku Pacifičku flotu. Prva podmornica iz ove serije, imena “Petropavlovski-Kamčatski” isporučena je mornarici Rusije u prosincu 2019. godine, druga podmornica Volkov isplovila je u prosincu 2019. godine i prolazi proces ispitivanja brodograditelja.

Podmornice projekta 636.3 su jedne od “najtiših” podmornica na svijetu, tvrde iz Moskve. To znači da ih je teško detektirati. Uzdužno mjeri 74 metra, a istisnina je 3900 tona. Maksimalna radna dubina je 300 metara, a domet 7500 nautičkih milja.

Ruska pacifička flota zaprimit će šest podmornica ove serije do kraja 2024. Ugovor o njihovoj izgradnji potpisali su Ministarstvo obrane i Admiralitetsko brodogradilište u rujnu 2016. Konstrukcijska tvrtka Rubin nadogradila je torpedno i raketno naoružanje, informacijski zapovjedni sustav, radar i sonar. Opći sustavi modernizirani su kako bi se smanjio “trag” podmornice i poboljšali uvjeti boravka posade, piše Naval News.

Komentari

komentar
You may also like