Pogoršanje njemačko-ruskih odnosa: počinje li diplomatski rat?

Berlinski sud jučer je na doživotni zatvor osudio 56-godišnjeg državljanina Ruske Federacije Vadima Krasikova koji je 2019. ubio državljana Gruzije, terorističkog militanta Zelimkhana Khangoshvilija. Sud se složio s tvrdnjama tužiteljstva da je ubojstvo navodno počinjeno po uputama državnih struktura Ruske Federacije. Nakon presude suda, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je da Njemačka ubojstvo smatra “kršenjem zakona i suvereniteta”. Ujedno je dvojicu ruskih diplomata u Njemačkoj proglasila personama non grata.

Danas je novi njemački kancelar Olaf Scholz izjavio kako je “presuda u slučaju ubojstva u parku Tiergarten jasan dokaz da su se tamo događale loše stvari, pa je potpuno točno da je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock dala jasan odgovor na to”, koji se sastoji u protjerivanju ruskih diplomata.

Danas se na tu temu oglasilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavivši kako je „prema čvrstom uvjerenju ruske strane, presuda o krivnji protiv državljanina Ruske Federacije… u slučaju ubojstva jednog od bivših vođa terorističkih bandi na Sjevernom Kavkazu 23. kolovoza 2019. u Berlinu državljanina Gruzije Z. Khangošvilija, koju je objavio njemački sud 15. prosinca 2021. godine, izrazito pristrana i ima karakter eksplicitnog političkog naloga. Inzistiramo na nevinosti našeg državljanina, koji zadržava pravo žalbe na nepravednu presudu Vrhovnom sudu SR Njemačke.”

“Odlučno odbacujemo neutemeljene i potpuno odvojene od stvarnosti optužbe o umiješanosti ruskih državnih struktura u ubojstvo terorista Z. Khangošvilija, koji je živio u Njemačkoj uz znanje vlasti SR Njemačke, izgrađeno uz pomoć stranih specijalnih službi i njihove pridružene strukture. Prema jedinoj verziji, koja je odmah u kolovozu 2019. bačena na svježe tragove u medijima njemačkog sustava, lažirane su činjenice na temelju praznih nagađanja, objava s društvenih mreža i dugo diskreditiranih internetskih platformi koje su se pojavljivale u gotovo svim antiruskim hibridnim operacijama. posljednjih godina. Koristili su iskaze dobivene pod pritiskom i istovremeno prikupljene pseudo-dokaze, prema vlastitim “dobavljačima”, koristeći nezakonite, pa čak i otvoreno nezakonite metode”, oštro je reagiralo rusko MVP u svom priopćenju.

Napominje se da “druge verzije zločina koji se dogodio u berlinskom parku Tiergarten nisu uzete u obzir od strane istrage, tužiteljstva ili suda, te da nisu ni na koji način razrađene”.

“Duboko smo razočarani što je Vlada SR Njemačke odlučila, pod izlikom spomenute sudske presude, provesti još jednu neprijateljsku akciju protiv Ruske Federacije, proglasivši personama non grata dvojicu diplomatskih djelatnika ruskog veleposlanstva u Njemačkoj, koji nije imao i nije mogao imati nikakve veze, čega su njemačke vlasti itekako svjesne”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, dodavši kako „u Berlinu ne trebaju sumnjati da će ruska strana poduzeti mjere odmazde primjerene trenutačnoj situaciji.”





Očito je kako će se nastaviti ubrzani trend pogoršanja odnosa između Berlina i Moskve nakon što je na vlast u Njemačkoj došla nova i otvoreno euroatlantski orijentirana vlada kancelara Olafa Scholza kojemu će biti teško zadržati stabilne njemačko-ruske odnose, koji se, kako se sada čini, temelje najviše na zajedničkoj potpori plinovodu Sjeverni tok 2. Pitanje je, međutim, je li to i dovoljno s obzirom na dosadašnje ukupne interese dviju zemalja ali i na brzo usložnjavanje sigurnosnog stanja na istoku Europe a time i u Europi u cjelini, kojemu treba dodati i opasnu energetsku krizu čija se sjena zlokobno nadvila nad Europom? Ili će Berlin ipak ta pitanja prepustiti na rješavanje Washingtonu i Moskvi, što je u biti vrlo loša pozicija po Njemačku.

Zato će biti zanimljivo pratiti u kojem će se smjeru nastaviti ovaj započeti “diplomatski rat” – poglavito kada Moskva odgovori – pretpostavljamo – identičnim načinom u odnosu na njemačke diplomate, kako je to do sada i radila i kako je, uostalom, i praksa u svijetu diplomacije.

 





 

Komentari

komentar

You may also like