Pogoršanje pakistansko-talibanskih odnosa: 47 poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Predstavnici radikalnog talibanskog pokreta koji je preuzeo vlast u Afganistanu izvijestili su da su pakistanski zračni napadi u provincijama Khost i Kunar odnijeli živote najmanje 47 ljudi, navode France 24. i lokalna agencija Ferghana.

Prema glasnogovorniku administracije pogođene pokrajine, kao rezultat zračnih napada pakistanskih zračnih snaga, “41 civil, većinom žena i djece, je ubijen, a 22 su ranjena”. Drugi afganistanski dužnosnik rekao je da je u napadima ubijeno još šest osoba u pokrajini Kunar.

I 15. travnja pakistanski vojni zrakoplovi napali su pogranična područja Afganistana u provincijama Khost, Kunar i Paktika. Ovaj napad uslijedio je nakon napada militanata terorističke organizacije Tehreek-e-Taliban 14. travnja na pakistanske graničare. Ova organizacija je pakistanski ogranak talibana.

Izvještava se da su militanti upali u zasjedu u sjevernom Waziristanu (sjeverozapadna pokrajina Khyber Pakhtunkhwa) na granici s Afganistanom i da je pri tom ubijeno sedam pakistanskih vojnika.

Protupakistanske demonstracije održane su u afganistanskim pokrajinama Khost i Nangarhar nakon zračnih napada pakistanske vojske koji su rezultirali civilnim žrtvama u pograničnim područjima. Prosvjednici su uzvikivali: “Smrt Pakistanu!”

Talibanski dužnosnici također su izrazili svoje ogorčenje zbog pakistanskih zračnih napada. Zauzvrat, pakistanske vlasti zahtijevale su da talibani zaustave korištenje afganistanskog teritorija od strane njihovih militanata.





Agencija podsjeća da su početkom veljače pakistanski talibanski militanti pucali na pakistansku vojsku s afganistanskog teritorija. Tada je ubijeno najmanje pet pakistanskih vojnika

 

 





Komentari

komentar

You may also like