Pokraj Harkova gori najveće ukrajinsko vojno skladište (Video)

U Harkovskoj regiji, na sjevero-istoku Ukrajine, od sinoć je požarom zahvaćeno veliko vojno skladište, a ukrajinsko Ministarstvo obrane izvješćuje da su podignute dvije kaznene prijave – zbog diverzije i zbog nemara.

Požar je počeo u noći na četvrtak, u gradu Balakliya. Radi se o najvećem vojnom skladištu u Ukrajini, u kojem se nalazilo čak 138 tisuća tona streljiva. Točne vrste eksplozivnih sredstava koja se u njemu nalaze nisu poznate jer ih je glavni ukrajinski vojni tužitelj Anatolij Matios označio državnom tajnom.

U vrijeme stihije ostaci eksplozivnih sredstava letjeli su u radijusu do dva kilometra, a točnu površinu zahvaćenu požarom vojska namjerava utvrditi pomoću bespilotne letjelice (drona). Na licu mjesta radi 300-injak spasioca i 55 protupožarnih vozila, a prema mjestu havarije poslani su i posebni protupožarni vlakovi. Međutim, zbog ekspolozija se požar još ne može početi gasiti.

U nesreći nitko nije stradao ali se u zoni opasnosti nalazi čak 35 tisuća ljudi, od kojih je evakuirano njih 20 tisuća. Privremeno su isključeni električna energija i plin.

Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak smatra kako su u diverziji mogli sudjelovati ruski vojnici, a također i  vojnici iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.. Predstavnici dviju pobunjenih republika te optužbe odbacuju, navodeći kako su požar mogli podmetnuti i sami ukrajinski vojnici, kako bi prikrili krađe.Na mjesto nesreće jutros je stigla posebna komisija ukrajinskog Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS, a u regiju je doputovao i premijer Vladimir Grojsman.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like