Pola procesa povlačenja američke vojske iz Afganistana je dovršeno, ali što nakon?

General Frank McKenzie, vrhovnik američke vojske za Srednji Istok, kazao je kako je povlačenje trupa iz Afganistana “upola dovršeno”, prenosi AP.

Kazao je kako povlačenje zasad ide po planovima i da će vjerojatno biti dovršeno i prije 11.9.,  roka kojeg je Biden najavio.

Za zaštitu američke ambasade u Kabulu i za neko, barem osnovno funkcioniranje diplomatskih poluga, trebat će ostat manji broj vojnika: od nekoliko stotina do tisuću, kazao je general McKenzie.

Izgledna je opcija da će Afganistan polako tonuti u kaos, a broj sukoba je već u porastu. General je rekao da ne znam kako i u kojem obliku će Amerika moć osiguravati mir u državi.

Mc Kenzie očekuje da će SAD održavati nadziranje iz zraka (sateliti i dronovi) kako bi bili obavješteni o potencijalnom jačanju talibana Al Qaeda-e. Uključeni će biti i zrakoplovi iz nosača i baza iz Perzijskog zaljeva i baze Al Dhafra u UAE.

Drugi, anonimni, dužnosnik američke vojske je za AP istaknuo kako je mogućnost uspostave baza u susjednim zemljama slaba jer zahtjeva “intenzivnu diplomaciju”. Naime, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan neće otvoriti svoja vrata zbog ruskog utjecaja.





Talibani za sada ne napadaju američke trupe.

Stručnjak za stanje u Afganistanu, David Sedney, direktno je rekao da postoji “nula posto šanse za dobro rješenje”. Tvrdi da SAD ostavljaju Afganistan u kaosu i da napuštaju vladu u Kabulu i njenu vojsku koja snažno ovisi o stručnjacima i financijama iz SAD-a. Tvrdi da će SAD povući i radnike pod ugovorom koji su nužni za funkcioniranje afganistansku avijacije, radare, tehnologije i ostale opreme. Sedney tvrdi da je Al Qaeda itekako prisutna u više regija Afganistana i da jača, prenosi AP.

Komentari

komentar





You may also like