Polarizacija svijeta na djelu: Kina protiv novih američkih proturuskih sankcija, EU očekivano inertna i nemoćna

Nakon što je ruska vlada jučer izjavila kako nove američke sankcije predstavljaju objavu totalnog gospodarskog rata protiv Rusije i da tim potezom prestaje bilo kakva mogućnost za normalizaciju nikad lošijih američko-ruskih odnosa, danas se oglasio i službeni Peking.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako se Kina protivi usvojenom američkom zakonu o pooštravanju sankcijskog režima protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

„Kineska strana istupa protiv jednostranih sankcija“, kaže se između ostalog u priopćenju kineskog MVP-a i nastavlja, kako se Peking zalaže za razriješenje međudržavnih nesuglasica na temelju međusobnog uvažavanja i ravnopravnog dijaloga.

Ovakav kineski stav, zapravo, potvrđuje zabrinutost i riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa izrečene neposredno nakon njegovog potpisivanja zakona,  kako će on samo dovesti do zbližavanja Rusije, Kine i Sjeverne Koreje. Naravno, ovdje treba dodati i Iran, također obuhvaćen jednostranim američkim sankcijama usprkos potpisanom ugovoru sa SAD-om (u vrijeme Obamine administracije) i međunarodnom zajednicom o ograničenjima u razvoju svog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Sada se još očekuje službena reakcija Europske unije, koja je nedavno, kroz priopćenje Europske komisije objavila kako će znati zaštititi interese svojih tvrtki ukoliko budu ugrožene eventualnim izglasavanjem američkog zakona o pooštravanju sankcija. Međutim, upravo se to prije nekoliko dana i dogodilo ali službenog stava EU po tom pitanju još uvjek nema, što samo ukazuje na stupanj njezine političke i svake druge  ovisnosti o svom prekooceanskom savezniku ali, još i više, na unutareuropsko nejedinstvo po tom i mnogim drugim pitanjima koja opterećuju unutarnje odnose sadašnje  Europske unije. S druge strane, za razliku od nemoćnog Bruxellessa, Udruženje europskog biznisa (AEB), koje objedinjuje više od 500 europskih tvrtki, jučer je objavilo službeno priopćenje o svom protivljenju novim američkim sankcijama protiv Rusije.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like