Policija u SAD-u zabunom ubila tamnoputog vozača. Prosvjedi ulaze u drugu noć unatoč policijskom satu

Daunte Wright (20) ubijen je nedjelju zabunom policije u Minneapolisu. Wright je zaustavljen zbog automobilske tablice kojoj je istekla registracija. Policijski službenici naknadno ustanovljuju da mladi vozač ima raspisanu tjeralicu na svoje ime. Na policijskoj snimci vidi se kako Wright sjeda natrag u automobil usprkos naredbi da ostane izvan njega. Policajka Kim Potter (26) nakon upozorenja da će elektrošokirati Wrighta, ispaljuje nekoliko hitaca iz pištolja, izvještava Reuters.

Policijsko izvješće tvrdi da je riječ o nesretnom slučaju i preuzima odgovornost za grešku. Ipak, tvrde da nije riječ o rasno motiviranom uhićenju i ubojstvu. Rođaci i prijatelji ubijenog nisu uvjereni u službenu verziju priče. Zanimljivo je da se nesreća dogodila u istom gradu kao i ubojstvo drugog Afroamerikanca Georgea Floyda u svibnju prošle godine. Rezultat njegove smrti bili su masovni i često nasilni višemjesečni prosvjedi diljem SAD-a u kojima je uhićeno preko 14 000 ljudi. Prosvjednici su se tada oformili oko pokreta Black Lives Matter s ciljem borbe protiv rasne diskriminacije i nejednakog policijskog postupanja.

Nakon zimskog “mirovanja”, smrt Wrighta pokrenula je novi val nasilnih prosvjeda. Zasad su ograničeni samo Minnesotu. Kao i ljetos, dio ljudi prosvjed koristi za pljačku trgovina i uništavanje. Policija odgovara suzavcem i zabranom okupljanja sinoć od 19 do 6 sati koja je brzo prekršena. Ovakvi događaji dodatni su udarac Americi u kojoj je rasna, ali i politička polarizacija pojačana i jasnija uslijed pandemije i ekonomske krize koje su posebno jako pogodile SAD.

 

Komentari

komentar





You may also like