Politička kriza u Belgiji: vlada se raspala zbog migracijskog pakta u Marakešu

Da po pitanju migranata i migrantske politike nisu „zatucane“ samo zemlje na istoku EU, koje liberalne zapadne članice Unije olako i prečesto kritiziraju kao rigidne, retrogradne i td., najbolje svjedoči i sinoćnja ostavka belgijskog predsjednika vlade Charlesa Michela. Naime, ostavku je podnio zbog političke krize u zemlji, nastale zbog njegove namjere potpisivanja migracijskog pakta UN-a, usvojenog na međuvladinoj konferenciji, održanoj 10. i 11. prosinca u Marakešu.

Priopćenje o odluci sada već bivšeg belgijskog premijera objavljeno je na službenom sajtu donjeg doma Federalnog parlamenta.

Početkom prosinca 2018. g. u Belgiji je došlo do naglog zaoštravanja političke i socijalne krize zbog namjere premijera Michela da potpiše spomenuti migracijski pakt s konferencije u Marakešu, kojoj su nazočili predstavnici iz više od 150 zamalja, uključno i samog Charlesa Michela.  Tamo usvojeni dokument trebao bi biti službeno potvrđen na zasjedanju Glavne skupštine u srijedu, 19. prosinca.

U znak prosvjeda protiv potpisivanja migracijskog pakta članovi belgijske nacionalističke stranke „Novi flamanski savez“, koja sudjeluje u belgijskoj vladi, prošli su tjedan podnijeli ostavke. U središtu Bruxellesa održani su i prosvjedi pod nazivom „Marš protiv Marakeša“ .

Belgijska Socijalistička stranka i Stranka zelenih podnijeli su na razmatranje u parlament  pitanje o nepovjerenju vladi Balgije u svezi s premjerovim potpisom migracijskog pakta UN-a. Prema glasnogovorništvu belgijskog kraljevskog dvora, kralj Phillipe I. još nije primio odluku premijera Michela o ostavci.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like