Premijer Gruzije opužuje oporbu da žele ponoviti rat s Rusijom

Protivnici gruzijske vlade nastoje uvući Gruziju u sukob s Rusijom oko Ukrajine, rekao je premijer te zemlje Irakli Garibašvili na današnjem sastanku vlade, prenosi gruzijska agenda.ge.

“Vrlo smo upoznati s onim što se događa u Ukrajini. To smo doživjeli mnogo ranije, 2008. godine. Jako je tužno što se naša radikalna oporba raduje ratu u Ukrajini i traži korist i interes za sebe od svih ovih nedaća. Njihov cilj je ponoviti tragediju od koje sami nisu uspjeli zaštititi naš narod i državu”, rekao je Garibašvili, a mislio je na ruski napad na Gruziju 2008.

Premijer Garibašvili istaknuo je kako Gruzija nastavlja podržavati Ukrajinu na svim razinama, čak i time što je u nedjelju poslala 100 tona humanitarne pomoći. “Naša vlada, u okviru svojih mogućnosti, čini sve da ponudi najveću potporu našoj ukrajinskoj braći i sestrama, bilo da je politička, humanitarna, ljudska ili neka druga”, naglasio je. Ipak, odluka Gruzije nije laka. Garibašvili je ponovio svoju nevoljkost da se pridruži sankcijama Rusiji koje predvodi Zapad. Kako je istaknuo premijer, Gruzija trguje s Rusijom, a u tom procesu sudjeluje praktički cijelo stanovništvo zemlje. “Tisuće naših vinara, izvoznika, poljoprivrednika uključeno je u ovaj proces. Želio bih postaviti pitanje: kada je u pitanju izricanje sankcija, što tražite od mene? Hoćete li da uvedem sankcije od kojih će patiti moj narod. Naši ljudi i ekonomija će izgubiti prihode, patit će milijun naših građana koji, na primjer, neće moći prebacivati ​​novac”, zaključio je.

Vodovodne tvrtke, hidroelektrane, energetska infrastruktura i “gotovo svi strateški objekti” prodani su ruskim tvrtkama nakon petodnevnog rata u 2008. rekao je premijer, dodajući da je vlada bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija također potpisala za članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi se postiglo otvaranje ruskog tržišta.

Premijer Gruzije je 25. veljače izjavio da vlast, koja je vođena nacionalnim interesima, neće sudjelovati u ekonomskim sankcijama Rusiji. Donijevši ovu odluku, pokrenuo je val kritika oporbe, koja je tražila njegovu ostavku.

Komentari

komentar





You may also like