Politička žrtva koronavirusa: ostavku dao povjerenik EU za trgovinu

Da koronavirus nije samo opasan po zdravlje, svjedoči i slijedeća vijest, koja se odnosi na njegovu prvu krupnu političku žrtvu, barem kada je riječ o EU i njenim političkim strukturama.

Naime, sinoć je, zbog kršenja epidemioloških mjera u Irskoj, ostavku dao povjerenik EU za trgovinu Phil Hogan, inače Irac. Posljedica je to rasplamsalog skandala zbog njegovog nepoštivanja obveznih mjera karantene pri ulasku u Irsku.

„Polemika oko moga nedavnog puta u Irsku mene odvlači od posla na funkciji povjerenika EU i diskreditira moj rad u nadolazeće ključne mjesece“, kazao je Hogan i pritom izrazio žaljenje što je njegov posjet izazvao „takvu zabrinutost“ jer se nastojao pridržavati svih pravila ponašanja oko koronavirusa. Zbog toga je, kako je kazao, podnio ostavku na svoju dužnost povjerenika za trgovinu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, ali i naglasio kako nije prekršio zakon jer je imao negativan test na Covid-19, već da se, kao predstavnik javnosti, morao strože pridržavati uputa epidemiologa.

O čemu se konkretno radi? Hogan je u Irskoj boravio od 31. srpnja do 21. kolovoza. Dana 19. kolovoza, u gradu Galwaju sudjelovao je na večeri na kojoj se okupilo više od 80 ljudi, što je puno više od dozvoljenog broja boravka ljudi na jednom zatvorenom mjestu ili prostoru, a nije se pridržavao niti pravila o odlasku u karantenu pri ulasku u Irsku. Sve je to bio dovoljan razlog za snažan pritisak na njega od strane predsjednice EK von der Leyen nakon čega je i uslijedila ostavka. Naravno, svemu tome prethodio je gnjev irskih građana i tamošnje javnosti koja se spomenutih propisa, koji su jedni od najstrožih, itekako mora pridržavati. Irci su Hoganovim ponašanjem snažno ogorčeni s obzirom kako su itekako ograničeni u svojim pravima u odnosu na pred-epidemijski život: od nemogućnosti odlazaka na vjenčanja i sprovode, do skraćenja godišnjih odmora.

Hogan nije i jedina politička žrtva ovog incidenta. Zbog nje je sa svoje dužnosti morao odstupiti i irski ministar poljoprivrede Dar Calleary. 

Ovaj će događaj sigurno imati snažan odjek ali i utjecaj na ponašanje političara i državnih dužnosnika u EU, pa tako i u Hrvatskoj kada je u pitanju koronavirusna epidemija. Teško je, da će se nakon ovoga skandala oni usuđivati javnosti govoriti jedno a sami se ponašati potpuno suprotno. Pravila moraju jednako važiti za svih ili će nastati kaos. Bolje je, zato, da dobro razmisle koje će mjere ograničenja poduzimati s ciljem jačanja zdravstvene, jer, i pored brige za javno zdravlje život ipak mora teći dalje. O tome se na svojoj koži itekako uvjerio i spomenuti irski političar, sada već bivši visokopozicionirani službenik EU.
Komentari

komentar

You may also like