Politički cilj? Irska će plaćati Erasmus sjevernoirskim studentima

Irska će financirati program Erasmus+ za sjevernoirske studente, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo napustiti taj program.

Dublin će “proširiti benefite Erasmusa+ studentima u Sjevernoj Irskoj i nakon brexita”,kazao je ministar za visoko obrazovanje Irske Simon Harris za televiziju RTE, prenosi politico.eu.

Harris je rekao kako je riječ o “vrlo praktičnom primjeru u kojemu želimo nastaviti surađivati sa Sjevernom Irskom nakon brexita”.

Pojasnio je kako je riječ o trajnoj mjeri te da je “cijena relativno mala, ali to nije cijena, već investicija”.

Ta će investicija koštati Irsku oko 2 milijuna eura godišnje. Studenti iz Sjeverne Irske morat će se privremeno registrirati u irskim visokoobrazovnim institucijama kako bi sudjelovali u programu, objavio je RTE, prenosi politico.eu.

Johnson je pak povukao zemlju iz Erasmusa+ jer je program “ekstremno skup” te je najavio osnivanje britanskog programa razmjene studenata.





Analitičari smatraju kako navedeni potez može pridonijeti rastu popularnosti ideje ujedinjenja s Irskom u Sjevernoj Irskoj.

“Još jedna mala ilustracija kako brexit katalizira de facto integraciju irskoga otoka i dezintegraciju Ujedinjenog Kraljevstva koje sve više nosi pogrešan naziv”, objavio je na Twitteru ugledni britanski povjesničar i publicist Timothy Garton Ash.

Posljednjih godina raste broj zagovornika ujedinjenja Sjeverne Irske s Irskom, iako, prema većini anketa, više stanovnika Sjeverne Irske zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Irski premijer Micheál Martin kazao je u listopadu da Dublin neće tražiti reerendum o ujedinjenju s Irskom u narednih pet godina. Iako je kazao da to neće (još!) tražiti kako ne bi “previše podijelio” građane Sjeverne Irske, jasno je da Irska putem raznih programa i politika (pa tako i putem gore opisane) nastoji utjecati na ujedinjenje Irske.
Vlada je naime upravo po Martinovoj objavi pokrenula program “Zajednički otok” koji podrazumijeva investiranje 500 milijuna eura u u sjevernoirsku infrastrukturu tijekom idućih pet godina.

Komentari

komentar





You may also like