‘Politički neuspjeh generacije’: Sankcije ne uspijevaju zaustaviti program naoružanja Sjeverne Koreje

Ekonomske sankcije, primarno sredstvo koje Sjedinjene Države godinama koriste kako bi pokušale izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju, nisu uspjele zaustaviti njezin nuklearni i raketni program ili vratiti povučenu sjeveroistočnu azijsku državu za pregovarački stol, piše Reuters.

Umjesto toga, sjevernokorejski program balističkih projektila je ojačao, a zemlja je ove godine provela rekordan režim testiranja više vrsta oružja – uključujući interkontinentalne balističke projektile dizajnirane da dosegnu kopno SAD-a. Očekuje se da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla prekinuti samonametnuti petogodišnji moratorij na testiranje nuklearnog oružja.

Sada kreatori američke politike i njihovi prethodnici mogu učiniti malo više od prebiranja po olupinama i nastojanja da utvrde što je pošlo po zlu i tko bi mogao biti krivac. “Doživjeli smo neuspjeh politike. To je politički neuspjeh generacije”, rekao je Joseph DeThomas, bivši američki diplomat koji je radio na sankcijama Sjevernoj Koreji i Iranu te služio u administracijama demokratskih predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame. “Cijela generacija ljudi radila je na ovome. Nije uspjelo… pa dobro, sada moramo prijeći na sljedeći korak, shvatiti što ćemo učiniti u vezi s tim.”

Dužnosnici Bidenove administracije priznaju da sankcije nisu uspjele zaustaviti sjevernokorejske programe naoružanja – ali tvrde da su barem bile učinkovite u usporavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa. “Ne bih se složio s idejom da sankcije nisu uspjele. Sankcije nisu uspjele zaustaviti njihove programe – to je apsolutno točno”, rekao je Reutersu viši dužnosnik administracije. “Ali mislim da bi, da sankcije ne postoje, (Sjeverna Koreja) bila mnogo, mnogo dalje i mnogo veća prijetnja svojim susjedima u regiji i svijetu.” State Department, Ministarstvo financija SAD-a i Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Bivši dužnosnici i stručnjaci kažu da sankcije nikad nisu bile dovoljno snažno nametnute dovoljno dugo i krive neuspjele poteze SAD-a prema Sjevernoj Koreji, kao i pritiske poput ruskog rata u Ukrajini i napetosti između SAD-a i Kine oko Tajvana što su ih učinile neučinkovitima i Sjevernoj Koreji ih je bilo lako zaobići.

Vijeće sigurnosti UN-a već dugo zabranjuje Sjevernoj Koreji izvođenje nuklearnih testova i lansiranje balističkih projektila. Vijeće sigurnosti nametnulo je sankcije Sjevernoj Koreji od 2006. kako bi ugušilo financiranje nuklearnog programa i programa balističkih projektila. Sankcije sada uključuju zabranu izvoza ugljena, željeza, olova, tekstila i morskih plodova te ograničavanje uvoza sirove nafte i rafiniranih naftnih proizvoda. Međutim, stručnjaci UN-a redovito izvještavaju da Sjeverna Koreja izbjegava sankcije i nastavlja razvijati svoje programe.





Rusija i Kina podržale su pooštrene sankcije nakon posljednjeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje 2017., ali nije jasno na koje bi akcije UN-a – ako ih uopće ima – mogle pristati ako Pjongjang izvede još jedan nuklearni test.

Kineski i ruski utjecaj

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je za Reuters da Washington vjeruje da Kina i Rusija imaju utjecaj da uvjere Sjevernu Koreju da ne nastavi s testiranjem nuklearne bombe. No Bidenova administracija optužila je Kinu i Rusiju da su pomogle sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu.





Anthony Ruggiero, koji je predvodio sankcije protiv Sjeverne Koreje pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je da su se one provodile dovoljno snažno od posljednje godine Obamine administracije do početka druge Trumpove godine. Zatim su odustali u krajnje uzaludnoj nadi u napredak u pregovorima na vrhu između Trumpa i Kima. Neki kritičari poput stručnjaka za sankcije Joshue Stantona krive i Trumpovu i Bidenovu administraciju što nisu izvršile maksimalan pritisak da Kina zaustavi izbjegavanje sankcija Sjevernoj Koreji. Oni ukazuju na moćnu opciju nametanja sankcija velikim kineskim bankama koje su to omogućile. “Sankcije koje ne provodimo ne funkcioniraju, a ne provodimo ih od sredine 2018.”, rekao je Stanton, napominjući da je povijest pokazala korelaciju između jače provedbe i spremnosti Sjeverne Koreje da se diplomatski angažira. “Najznačajniji propust Bidenove administracije je njezin neuspjeh da procesuira ili kazni kineske banke za koje znamo da peru novac Kim Jong Una”, rekao je.

Neki stručnjaci poput DeThomasa tvrde da bi prihvaćanje onoga što neki nazivaju “nuklearnom opcijom” napada na kineske banke moglo isključiti ogromne kineske institucije iz međunarodnog financijskog sustava i imati katastrofalne posljedice ne samo za Kineze, već i za SAD i globalna gospodarstva – nešto što Stanton smatra neosnovanim. “Ići punom mjerom protiv Kineza oko Sjeverne Koreje uvijek je moguća, ali to je visokorizična opcija”, rekao je DeThomas, tvrdeći da bi takva mjera trebala biti rezervirana za još hitniji scenarij, kao što je odvraćanje bilo kakvog poteza Kine da iskaže punu podršku ruskom ratu u Ukrajini. “Želite da razmišljaju o tome. I ne možete pucati iz tog pištolja dvaput”, rekao je. “Čak i da ste sankcionirali kineske banke, ne biste natjerali Sjevernu Koreju da se promijeni.”

Neki američki akademski stručnjaci tvrde da bi Washington trebao priznati Sjevernu Koreju onakvu kakva jest – nuklearnu silu koja se nikada neće razoružati – i olakšati sankcije kako bi potaknuo bolje ponašanje. “Mislim da našim ekonomskim utjecajem možemo kupiti i druge stvari osim razoružanja”, rekao je Jeffrey Lewis, stručnjak za neproliferaciju na Institutu za međunarodne studije Middlebury na konferenciji u Ottawi. Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da zadržavanje sankcija nije bilo samo u svrhu kažnjavanja, već i da međunarodna zajednica pokaže da je ujedinjena. Odbacio je ideju da bi Washington trebao priznati Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem. “Postoji iznimno jak globalni konsenzus… da DNRK ne bi trebala i ne smije biti nuklearna nacija”, rekao je. “Nijedna zemlja ne poziva na ovo… posljedice promjene politike, mislim da bi bile krajnje negativne.”

Sestra Kim Jong-una: Sjeverna Koreja će odbaciti ‘odvažan plan’ Seula za denuklearizaciju

 

Komentari

komentar

You may also like