Poljska će dozvoliti Rusima inspekciju američke protuzračne obrane, ali pod jednim uvjetom

Budući da Moskva želi postići dogovor s NATO-om oko sigurnosnih jamstava u Europi, Poljska kao članica tog bloka je izrazila spremnost dopustiti ruskim inspektorima da uđu u njihovu zemlju kako bi provjerili objekte američke protuzračne obrane, objavljeno je u srijedu. Prema Wall Street Journalu, koji je citirao neimenovane poljske dužnosnike, Varšava bi bila spremna na takav dogovor s Moskvom. Zauzvrat, Poljska želi da se njezinim inspektorima omogući provjera lokacija projektila u Kalinjingradu, susjednoj ruskoj enklavi.

Ideju da se Rusi puste blizu američkog naoružanja u Poljskoj prvotno je predložila Moskva, prema američkim dužnosnicima. Kremlj se više puta usprotivio postavljanju stranih projektila na europski teritorij i sugerirao da bi se objekti protuzračne obrane mogli koristiti i za ispaljivanje balističkih nuklearnih raketa na ruski teritorij.

Poljski dužnosnici rekli su da je “vlada otvorena za inspekcije proturaketne obrane pod uvjetom da Rusija dopusti inspekciju ruskih raketnih aktivnosti u Kalinjingradu, snažno militariziranoj ruskoj eksklavi na Baltičkom moru koja graniči s Poljskom i Litvom”, navodi se u izvješću WSJ.

Krajem prošle godine Rusija je predložila sporazume koje je poslala NATO-u i SAD-u. Dokumenti uključuju dugačak popis sigurnosnih jamstava koje traži Kremlj, uključujući zahtjev da Amerika pomakne svoje projektile i trupe dalje od ruske granice. U srijedu je američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan iznio protuprijedlog ruskom ministarstvu vanjskih poslova. “Dokument ne objavljujemo javno jer vjerujemo da diplomacija ima najveće šanse za uspjeh ako osiguramo da razgovori ostanu povjerljivi. Nadamo se i očekujemo da će Rusija imati isti stav i da će naše prijedloge shvatiti ozbiljno”, objasnio je američki državni tajnik Antony Blinken. “Nema sumnje da, ako Rusija tome pristupi ozbiljno i u duhu reciprociteta, s odlučnošću da unaprijedi kolektivnu sigurnost za obje strane, da će unutar ovog dokumenta pronaći pozitivne prijedloge koje bi trebalo slijediti”, navodi američki državni tajnik.

Komentari

komentar





You may also like