Poljska će od Njemačke zatražiti oko trilijun dolara ratne odštete!

Kompenzacije od Njemačke, koje Poljska može zatražiti za štete koje je pretrpjela u Drugom svjetskom ratu u vrijeme njemačke okupacije, mogu iznositi 1 trilijun dolara, izjavio je predsjednik poljskog parlamentarnog odbora za ratne reparacije Arkadiusz Mularchik.

„Izrađen je dokument, koji sveobuhvatno procjenjuje gubitke koje je Poljska pretrpjela u vrijeme Drugog svjetskog rata. Dokument, koji maksimalno precizno odražava gubitke s raznih pozicija, naravno, one koji se na bilo koji način mogu procijeniti“, izjavio je Mularchik za medij Sieci. U nadolazeće dane taj će dokument biti dostavljen vodstvu zemlje, prije svega predsjedniku Dudi i predsjedniku vlade Morawieckom.

„Stvar je vodstva naše zemlje, što će oni raditi s tim dokumentom. Osobno smatram kako bi bila dobra ideja da se dokument javno objavi 1. rujna 2019.g., na 80. godišnjicu napada Hitlerove Njemačke na Poljsku“, kazao je Mularchik, naglasivši, kako za sada ne želi objaviti razmjere šteta koji se u dokumentu nalaze.

„Ali mogu reći kako su naše procjene znatno nadvisile iznos, usvojen odmah nakon završetka rata“, kazao je Mularchik. Izjavio je kako je 1947. g. Ured za vojne reparacije procijenio poljske gubitke na 48 milijardi dolara (što bi, prema današnjem tečaju iznosilo 850 milijardi dolara). Na pitanje novinara, radi li se o 1 trilijunu dolara, Mularchik je odgovorio: „Vi ste blizu.“

Podsjećamo: poljski predsjednik Duda već je ranije izjavio kako je pitanje njemačke ratne odštete Poljskoj još uvijek otovreno. Međutim, njemačka vlada je u više navrata izjavila kako ne namjerava Poljskoj više ništa isplaćivati jer su već isplatili dostatno velike reparacije i kako nema utemeljenosti za poljske sumnje o reparaciji iz 1953.g. Osim toga, Poljska je nakon Drugog svjetskog rata dobila i dio njemačkog istočnog teritorija koji joj povijesno nikada nije pripadao. Na Potsdamskoj konferenciji 1945. g. postignut je sporazum, suglasno kojemu je Poljska polučila reparacije iz onih koje je dobio SSSR. Nakon nekoliko godina SSSR i Poljska sklopili su sporazum o završenju međusobnih ratnih obeštećenja s Istočnom Njemačkom od 1954. g.

Sredinom travnja je i grčki parlament najavio upućivanje zahtjeva Njemačkoj za isplatu ratnih odšteta u iznosu od čak 300 milijardi eura (vidi link ispod teksta). Očito je na djelu sustavni pritisak na Berlin, tempiran u vrijeme velikih globalnih i unutareuropskih previranja.





 

Grčka od Njemačke traži ratnu odštetu od čak 300 milijardi eura!





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like