Poljska će postaviti HIMARS-e blizu ruske eksklave Kalinjingrad

Poljska će razmjestiti višecijevne raketne sustave HIMARS u blizini granice s ruskim Kalinjingradom, izvijestio je list Samorzadowy pozivajući se na poljskog ministra obrane Mariusza Blaszczaka.

Prema ministrovim riječima, poljska 16. mehanizirana divizija, koja je stacionirana u blizini granice s Kalinjingradskom regijom, do kraja godine dobit će američke višecijevne raketne sustave HIMARS. Poljski ministar obrane podsjetio je da su poljske vlasti naručile HIMARS 2019. godine, a u sklopu tog dogovora SAD će Poljskoj isporučiti skoro 500 takvih sustava.

16. mehanizirana divizija već je nedavno ojačana korejskim tenkovima K2 Black Panther i samohodnim topničkim sustavima K9 Thunder. Prvi topnički sustavi isporučeni su u prosincu 2022. Sve ovo je dio naglog jačanja poljske vojske koje je započelo nakon ruskog napada na susjednu Ukrajinu.

Kalinjingrad je grad uz okolni teritorij koji je dio Rusije, ali je odvojen od ostatka Rusije i nalazi se između Poljske i Litve. Ima izlaz na Baltičko more i sjedište je Baltičke flote ruske mornarice. Grad je preuzela Crvena armija od nacista 1945. godine.

Ruski dužnosnici već su komentirali odluku Poljske o postavljanju sustava HIMARS u blizini Kalinjingrada. Ruski zastupnik Andrej Guruljev rekao je da će u slučaju takvog razvoja događaja Ruska Federacija usmjeriti svoje projektile prema Poljskoj.

Komentari

komentar

You may also like