Poljska će Ukrajini isporučiti dodatnih 60 tenkova

Poljski premijer izjavio je u četvrtak da je Poljska pristala poslati još 60 tenkova u Ukrajinu uz 14 tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 koje je već najavila da će poslati, javlja Anadolu.

Navodeći da je Poljska prva država koja je Ukrajini prije otprilike pola godine isporučila 250 glavnih borbenih tenkova, Mateusz Morawiecki je tijekom intervjua za kanadsku televizijsku kuću CTV rekao kako im je drago što je Varšava uspjela uvjeriti svoje saveznike da aktivnije podupru Kijev.

Napomenuo je da će 30 od 60 tenkova koje će Poljska prebaciti biti tenkovi PT-91, uvelike modernizirana verzija tenka T-72 ruske proizvodnje s lokalnim i zapadnim komponentama. “A ako ne želimo da Ukrajina bude poražena, moramo biti vrlo otvoreni i hrabri u podršci Ukrajini”, rekao je, tvrdeći da bi poraz Ukrajine značio poraz cijelog slobodnog svijeta.

SAD je u srijedu najavio da će Ukrajini poslati tenkove Abrams, dok su Njemačka, Kanada, Španjolska i Norveška rekle da će joj također isporučiti teške tenkove Leopard 2. Ukrajina već neko vrijeme traži tenkove, zajedno s drugim oružjem, uz tvrdnju da su potrebni za borbu protiv očekivane ruske ofenzive ovog proljeća.

Medij: Biden opet spasio jedinstvo NATO-a i pokazao „željeznu šaku“





Komentari

komentar

You may also like