Poljska će zakonom zabraniti Big Tech cenzuru objava koje ne krše poljske zakone

Poljski parlamentarci pripremaju nacrt zakona kojim bi se zabranilo cenzura objava na društvenim mrežama koje ne krše poljske zakone, što je potaknuto zabranom Donalda Trumpa na nizu društvenih mreža, pri čemu je račun američkog predsjednika permanentno suspendiran na Twitteru, piše Washington Examiner.

“Cenzura slobode govore, što je domena totalitarnih i autoritarnih režima, vraća se danas u formi novog, komercijalnog mehanizma borbe protiv onih koji misle drugačije”, objavio je na Facebooku u utorak poljski premijer Mateusz Morawiecki

Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Sebastian Kaleta je najavio da će se zakonom uvesti velike kazne tehnološkim divovima zbog uklanjanja sadržaja koji ne krši poljski zakon.

Kaleta je također  kazao da je blokiranje Trumpovih računa imalo “učinak koji se može nazvati cenzurom”, navodi Washington Examiner.





Spekulira se da zakon predviđa sljedeći mehanizam: ako društvena mreža ukloni objavu ili blokira račun, oštećeni se imaju pravo žaliti nadležnom poljskom tijelu, a društvena mreža ima 48 sati za odgovor.

Ako je uklonjena objava koja ne krši poljski zakon društvena mreža će morati platiti kaznu (do 2, 2 milijuna dolara), nakon što sud u roku od sedam dana donese odluku o spornom slučaju.

 

Komentari

komentar

You may also like