Poljska – centar za reeksport američkog LNG plina. Što to znači za Hrvatsku?

Poljska će postati središte reeksporta američkog ukapljenog plina, izjavila je veleposlanica SAD-a u Varšavi Georgette Mosbacher.

„Tijekom posljednja tri mjeseca 2018.g. potpisani su ugovori s dobavljačima LNG-a iz SAD-a u Poljsku. Radi se o cca. 7,5 milijuna m3 godišnje. To je golemi dio u moru poljskih potreba. To je također povezano s trgovinom. Poljska će postati središte reeksporta u toj regiji“, izjavila je Mosbacher.

„Zahvaljujući tehnologijama i poslovnim aktivnostima SAD je lider u proizvodnji plina, 805 milijardi m3 mi smo proizveli u 2018.g. A u 2019.g. te ćemo količine povećati. Mi smo jedan od najvećih izvoznika LNG-a – u 30 zemalja na pet kontinenata“, izjavila je američka veleposlanica u Poljskoj.

SAD ulaze na poljsko plinsko tržište, potpisavši dugoročne ugovore na isporuke ukapljenog plina. Tako je u prosincu prošle godine poljska državna energetska tvrtka PGNiG potpisala s američkom tvrtkom Cheniere Marketing International 24-verogodišnji ugovor o isporukama LNG-a. Prema tom ugovoru Poljska od 2019.-2022.g. namjerava kupovati 520 tisuća tona ukapljenog plina godišnje (što iznosi oko 700 milijuna m3 plina nakon replinifikacije), a od 2023.-2042.g. po 1,45 milijuna tona (1,95 milijardi m3 nakon replinifikacije) godišnje.

U listopadu 2018.g. PGNiG je s američkom tvrtkom Venture Global LNG potpisao 20-ogodišnji ugovor o isporuci 2 milijuna tona LNG-a (2,7 milijarde m3 plina nakon replinifikacije) godišnje.

Međutim, glavni dobavljač plina u Poljsku i dalje ostaje ruski „Gazprom“. U 2018.g. PGNiG je ukupno uvezao 13,53 milijarde m3 plina, od čega se 67% odnosilo na plin iz Rusije.





Ono na što smo u našim analizama na Geopolitika News više puta ukazivali, američki LNG plin ući će na prostor Srednje Europe preko baltičkih terminala i zato, ukoliko Mađarska i definitivno odustane od sudjelovanja u hrvatskom projektu LNG terminala u Omišlju, preciznije, od zakupa dijela njegovog plina, Hrvatska će se naći u poziciji da taj plin nikome, osim samoj sebi, neće moći prodati. Jer Italija ima svoje terminale, a za LNG interes nemaju niti Slovenija, niti Austrija koje su prošle godine sklopile dugoročne ugovore s ruskim Gazpromom. Gotovo identična stvar je i s našim istočnim susjedima, a sve da netko od njih jednom za to i iskaže interes, radi se o vrlo malim plinskim tržištima  da bi se uopće moglo govoriti o nekom ozbiljnijem profitu. Osim toga, na jug Balkanskog poluotoka u smislu zakupa američkog plina već ozbiljno računa i grčki LNG terminal Revithoussa, koji je nedavno primio i prve količine američkog ukapljenog plina (vidi poveznicu ispod teksta).

Hrvatske muke po LNG terminalu, u vrijeme dok Grčka dobiva prve količine američkog LNG-a





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like