Poljska i Litva predložile stabilizacijski fond za Bjelorusiju od milijardu eura

Poljska i Litva predložile su osnivanje stabilizacijskog fonda za pomoć Bjelorusiji u iznosu od 1 milijarde eura, izvijestio je poljski premijer Mateusz Morawiecki na današnjoj zajedničkoj medijskoj konferenciji s litavskim kolegom Sauliusom Skvernelisom. To je dio „Marshalovog plana“ za Bjelorusiju, koji Poljska namjerava predstaviti na predstojećem summitu EU.

Međutim, bjeloruska oporba želi 4 puta veću pomoć – 4 milijarde eura, ako u zemlji „dođe do smjene vlasti i ona stane na put demokracije“, kako je to prije dva dana izjavio jedan od čelnika bjeloruske oporbe Pavel Latuško.

Poljski premijer smatra kako bi u osnivanju toga fonda mogli sudjelovati i MMF i europski fondovi, a on bi „u sadašnjoj situaciji pomogao stabilizaciji očekivanja investitora“.

Također je obećao povlastice bjeloruskim poslovnim ljudima, uključno i dobivanje viza, ali je isključio otvaranje tržišta za njih, kazavši,  kako „još nije vrijeme“ za razgovor o tome. Morawiecki je kazao kako „Marshalov plan“ predviđa „brojne elemente neposredne suradnje –poslovne, ekonomske, investicijske i infrastrukturne između Bjelorusije i EU“.

Podsjećamo: prije nekoliko dana ruski i bjeloruski predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko u Sočiju su se dogovorili o ruskom zajmu toj zemlji u iznosu od 1,5 milijardi dolara. Taj bio novac Minsk dobio u iduće dvije godine: prvu milijardu kroz dvije tranše ove i iduće godine, i još 500 milijuna dolara iz Euroazijskog fonda za stabilizaciju i razvoj (čine ga Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan), izvijestio je danas ruski ministar financija Anton Siluanov.

 

Komentari

komentar

You may also like