Poljska i Mađarska izgubile su pravni spor protiv EU oko “vladavine prava”

Poljska i Mađarska izgubile su pravni spor kojeg su pokrenule protiv mehanizma EU-a koji kažnjava kršenje “vladavine prava”, tj. pravne nadležnosti EU nad pravnim odlukama unutar država članica. Mehanizam kažnjava “neposlušne” države uskraćivanjem sredstava poticaja. Europski sud pravde (ECJ) jutros je ipak presudio da je “mehanizam usvojen na odgovarajućoj pravnoj osnovi” i odbacio tužbe Poljske i Mađarske “u cijelosti”, prenosi Al Jazeera.

Mađarska i Poljska blokirale su proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. jer je imao klauzulu u kojoj je bila vezana isplata poticaja uz pridržavanje država tzv. vladavini prava. Na kraju su pristali na proračun, ali uz uvjet da problem razmotri Europski sud pravde. Sud je tvrdio da demokratsko nazadovanje u državama nije imalo samo politički utjecaj, već je utjecalo i na proračunska pitanja. “Dobro financijsko upravljanje proračunom Unije i financijski interesi Unije mogu biti ozbiljno ugroženi kršenjem načela vladavine prava počinjenim u državi članici”, navodi se u odluci suda. Odluku su žarko iščekivali mnogi koji su optužili dvije nacije za demokratsko nazadovanje i vidjeli alat oduzimanja sredstava kao najmoćniji alat EU-a nad državama članicama.

Kada je riječ o demokratskim načelima, “Europska unija mora biti sposobna braniti te vrijednosti, u granicama svojih ovlasti”, rekao je sud. Izvršna komisija EU ranije je najavila da će pričekati odluku suda danas prije nego što odluči hoće li uskratiti sredstva. 

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga objavila je na Facebooku kako je sudska odluka “živi dokaz da Bruxelles zlorabi svoje ovlasti”. Iz Poljske je zamjenik ministra pravosuđa Sebastian Kaleta na Twitteru rekao da taj potez predstavlja “ucjenu”. “Moramo se obraniti od napada na naš suverenitet, Poljska mora braniti svoju demokraciju od ucjena koje imaju za cilj oduzeti nam pravo da odlučujemo o sebi”, napisao je.

Poljska i Mađarska godinama se suočavaju s kritikama iz EU koja ih optužuje da narušavaju neovisnost pravosuđa i medija te da narušavaju demokratska načela unutar svojih država. Budući da nije u stanju učiniti mnogo da promijeni kurs bilo koje nacije, EU se okrenula povezivanju izdavanja novca poticaja uz privrženost onog što zovu demokratskim ponašanjem. U Mađarskoj optužuju premijera Viktor Orbana i njegovu stranku Fidesz za gušenje demokracije, dok on tvrdi da je suprotno: da on održava demokraciju dok zapadnom Europom vlada “liberalna nedemokracija”. U Poljskoj stranka Pravo i pravda dominira vladom, a također se sve više suočava s kritikama drugih zemalja članica EU jer slijedi sličan put kao i mađarski vrh. EU optužuje poljsku vladu da je stekla političku kontrolu nad sudovima i sucima.

Komentari

komentar





You may also like