Poljska i Mađarska otvorene za nove prijedloge o proračunu i vladavini prava

Poljska i Mađarska otvorene su za nove prijedloge kojima bi se riješio spor s Europskom unijom oko mehanizma kojim se pristup europskim sredstvima uvjetuje vladavinom prava, zbog kojega su Budimpešta i Varšava uložile veto na europski proračun, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik poljske vlade.

Varšava i Budimpešta blokiraju isplatu 1,8 bilijuna eura, uključujući stotine milijardi eura namijenjenih gospodarskom oporavku europskog bloka od drugog vala pandemije covida-19.

Dvije zemlje ustraju u svojim stajalištima da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup europskom novcu jer tvrde da bi se kriteriji koristili proizvoljno i kao ideološko oruđe.

Europska komisija pokrenula je postupak protiv obje zemlje zbog narušavanja neovisnosti sudstva i medija.

Premijeri Poljske i Mađarske sastali su se u ponedjeljak u Varšavi, nakon prošlotjednog sastanka u Budimpešti.
“Otvoreni smo za nove prijedloge i uvjereni smo da možemo postići dogovor, ali naglašavamo da moraju biti u skladu s europskim ugovorima i zaključcima samita Europskog vijeća iz srpnja”, kazao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller nakon sastanka.

Dodao je da obje zemlje nastoje uvjeriti druge partnere u EU da bi se “takvi proizvoljni kriteriji za procjenu vladavine prava u drugim zemljama mogli pokazati opasni” za buduću europsku integraciju.

“I mogli bi de facto dovesti do buduće dezintegracije EU-a, što nitko ne želi”, kazao je Muller.

Komentari

komentar

loading...

You may also like