Poljska i Ukrajina zajedno će se boriti protiv „Sjevernog toka 2“

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i njegov poljski kolega Zbigniew Rau, u srijedu, 21. srpnja, dali su zajedničku izjavu o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, koji spaja rusku i njemačku obalu dnom Baltičkog mora. Izjava je objavljena na službenoj web stranici ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

U njoj su ministri vanjskih poslova dviju zemalja pozvali Sjedinjene Države i Njemačku da “adekvatno tretiraju sigurnost krize u našoj regiji” i s tim u svezi najavili suradnju ​​na zaustavljanju Sjevernog toka 2.

U tom cilju Ukrajina započinje konzultacije s Europskom unijom, a poglavito s Njemačkom u svezi spomenutog plinovoda koji “prijeti sigurnosti Ukrajine”. Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje već je poslalo odgovarajuće bilješke u Bruxelles i Berlin.

Šefovi diplomacija dviju susjednih zemalja navode kako odluka o izgradnji Sjevernog toka 2, odobrena 2015. godine, “nekoliko mjeseci nakon invazije na Rusiju i ilegalne aneksije ukrajinskog teritorija, stvorila je političku krizu, sigurnosnu krizu i krizu povjerenja u Europi. ”

“Ova je odluka stvorila dodatne političke, vojne i energetske prijetnje za Ukrajinu i Srednju Europu u cjelini. Istodobno, to povećava sposobnost Rusije da vrši razarajući utjecaj na sigurnost u Europi, produbljuje nesuglasice između NATO-a i država članica EU-a”, navodi se u dokumentu.

Ministri su izjavili kako se trenutni prijedlozi za popunjavanje sigurnosnog deficita u nastajanju ne mogu smatrati dovoljnima za učinkovito minimiziranje prijetnji koje predstavlja Sjeverni tok 2.





Ovdje treba dodati kako su jučer SAD i Njemačka potpisale sporazum o Sjevernom toku 2, kojim se istom omogućuje rad, uz mogućnost da Berlin i Bruxelles uvedu sankcije protiv Rusije ukoliko ova počne koristiti energiju kao sredstvo pritiska na Ukrajinu.

Drugim riječima, izgledi Varšave i Kijeva da u ovom smislu nešto bitno promijene krajnje su ograničeni. Da se to moglo, Washington (i sam veliki protivnik ovog plinovoda) bi to već sigurno učinio. Sve što se moglo poduzeti zapravo je već i poduzeto. Sve drugo vodilo bi u krajnju radikalizaciju ovog pitanja s vrlo neizvjesnim rezultatima – prije svega u odnosima SAD-a i Njemačke koja pod svaku cijenu inzistira na ovom projektu i smatra ga, poput Rusije, isključivo gospodarskim.

Komentari

komentar





You may also like