Poljska isporučila Ukrajini deset borbenih zrakoplova MiG-29

Poljska je Ukrajini isporučila “gotovo sve” svoje borbene zrakoplove MiG-29, rekao je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda, prenosi Anadolu.

U obraćanju novinarima u glavnom gradu Islanda Reykjaviku, gdje se održava samit Vijeća Europe, Duda je rekao: “Mi smo ispred svih zemalja, nakon SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, kada je u pitanju transfer oružja Ukrajini.”

Ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je prošli tjedan da je Poljska spremna Ukrajini isporučiti 10 lovaca MiG-29.

U travnju su Poljska i Slovačka postale prve zapadne zemlje koje su najavile isporuku 41 MiG-a 29 Ukrajini. Slovačka je poslala 13 zrakoplova, uključujući četiri u operativnom stanju. Neki od tih zrakoplova navodno će se koristiti za rezervne dijelove. Ukrajinske zračne snage koristile su borbene zrakoplove MiG-29 prije početka sukoba.

Nije donesena odluka da se Ukrajini opskrbe moderni zapadni zrakoplovi poput F-16, Gripena ili F/A-18 Horneta.

Poljska je planirala prebaciti MiG-ove 29 u Ukrajinu na početku rata, a Varšava je sugerirala da bi mogla predati zrakoplove SAD-u ili NATO-u, koji bi potom donijeli odluku da ih prebace u Ukrajinu.





Borbeni zrakoplovi služili su u bivšoj Istočnoj Njemačkoj tijekom Hladnog rata i naslijedio ih je Bundeswehr – njemačke oružane snage. Njemačka ih je 2002. prodala Poljskoj. Njemačka je u travnju prihvatila zahtjev Poljske da Ukrajini isporuči pet lovaca sovjetske proizvodnje. Poljska planira zamijeniti zrakoplov kupnjom 48 južnokorejskih FA-50 i 32 F-35A Lightning II američke proizvodnje.

Slovačka sumnja da su ruski tehničari namjerno krivo popravljali njihove MiG-29 avione





Komentari

komentar

You may also like