Poljska, kao prva zemlja EU, dovodi u pitanje sporazum između Kine i EU

Američki aktivni rad na jačanju svog utjecaja na istočne članice EU počinje davati rezultate, upravo u vrijeme kako je to bilo i planirano – u jeku američkog geopolitičkog sukoba s Rusijom i Kinom, i njihovom borbom za sfere dominacije. I dok je prema  Rusiji rezultat spomenutog američkog djelovanja na istočnom krilu EU vidljiv kroz njihovu oštru političku retoriku prema Moskvi, a u praksi i kroz oštro suprotstavljanje ruskom energetskom projektu – plinovodu Sjeverni tok 2 iza kojeg stoje Njemačka i Bruxelles (iako je i to stajanje sada na sve „klimavijim nogama“), prema Kini se ono ogleda u preispitivanju dosadašnjih i planiranih gospodarskih odnosa između te velike zemlje i EU.

Time EU i formalno postaje talac američkih interesa jer će s ciljem fingiranja svoje političke samostalnosti i unutarnje kohezije Bruxelles radije ići „linijom manjeg otpora“ i prihvaćati sve one „sugestije“ (a zapravo naredbe iz Washingtona) koje će dolaziti s istočnog krila Unije nego s njime ulaziti u iscrpljujuće sukobe koje teško može dobiti s obzirom na formalno-pravni ustroj Europske unije kao zajednice država koji joj ograničava vanjskopolitičko djelovanje jer traži konsenzus svih članica. O tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest koja nam dolazi iz Poljske.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau doveo je u pitanje sporazum o ulaganju između Kine i Europske unije, o kojem se pregovaralo sedam godina.

Poljska je postala prva država članica EU koja otvoreno preispituje nacrt sporazuma između Kine i EU. Poljski ministar napisao je slijedeće:

“Europa je predana poštenom, obostrano korisnom sporazumu o zajedničkom ulaganju s Kinom. Potrebno nam je više savjetovanja i transparentnosti u pozivanju naših transatlantskih saveznika za pregovarački stol. Dobar, siguran posao bolji je od preranog.”

Jasno je da se ova izjava šefa poljske diplomacije odnosi na poziv SAD-u na uključivanje u pregovore EU i Kine. O tome svjedoči i mediji South China Morning Post  iz Hong Konga, koji je objavio članak u kojem je rečeno kako pritisak na spomenuti sporazum “dolazi iz SAD-a i iz Europe”. Taj medij izjavu poljskog ministra smatra izravnim pokušajem uključivanja Sjedinjenih Država u pregovore između EU-a i Kine.





Medij Politico navodi kako Amerikanci mogući sporazum između Europske unije i Kine (s obzirom kako se radi o dva od tri najveća svjetska tržišta)  smatraju opasnim po sebe.

„Sklapanje sporazuma u Washingtonu će se doživjeti kao neprijateljski korak koji će značajno zatvoriti odnos između SAD-a i EU. Poljska vlada za sada je jedina koja tako otvoreno dovodi u pitanje sporazum, koji je kritizirao Washington “, navodi Politico.

Podsjećamo: nakon 35. kruga razgovora između EU-a i Kine o sveobuhvatnom sporazumu o ulaganju (CAI), kineski su pregovarači ovog mjeseca učinili značajne ustupke kako u financijskim, tako i u industrijskim ulaganjima i stjecanju nekretnina. Ti su ustupci toliko poboljšali izglede za postizanje sporazuma da su njemački političari  predložili pripremu za potpisivanje sporazuma već do kraja 2021. godine. Očekivalo se kako će europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis i potpredsjednik kineske vlade 22. prosinca potpisati preliminarni sporazum, ali je njihov sastanak odgođen. Očito, zna se i zašto. Čeka se Joe Biden, kao da će on po tom pitanju biti drukčiji od Trumpa. EU je bila i ostala u podređenom položaju prema SAD-u i čim to prije spozna i prihvati – tim lakše po nju. Ali tada i svi snovi o nekakvoj EU geopolitičkoj autonomiji padaju u vodu. Ovakva, kakva je sada, ona za to nema niti snage, niti mogućnosti, niti stvarne volje. Jer Poljska će svoju ulogu „trojanskog konja“ EU sigurno odigrati do kraja, a u tome neće biti niti usamljena.





Komentari

komentar

You may also like