Poljska: Kriza s migracijama bi mogla potrajati godinama

Poljski ministar obrane upozorio je da bi kriza na bjeloruskoj granici “mogla potrajati mjesecima, ako ne i godinama”, izvijestivši da su tijekom noći migranti ponovo “napali poljsku granicu”, prenosi AFP.

Poljske snage sigurnosti u utorak su upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi spriječili migrante, koji su na njih bacali kamenje, ljutiti što ne mogu prijeći granicu Europske unije.

Nekoliko tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka, i dalje kampira uz granicu na bjeloruskoj strani. Zapad opetovano optužuje Minsk da od ljeta namjerno izaziva krizu, što bjeloruske vlasti opovrgavaju.

“Stanje na poljsko-bjeloruskoj granici neće se brzo riješiti. Moramo se pripremiti za mjesece, ako ne i godine koje dolaze”, kazao je ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Dodao je da je i prošle noći bilo pokušaja ilegalnih prelazaka granice te kako je metoda uvijek ista: manje skupine migranata istovremeno pokušavaju prijeći granicu na više mjesta. “Ove je noći, rekao je ministar Blaszcak, zabilježen 161 pokušaj ilegalnog prelaska granice”, uključujući i “dva nasilna pokušaja”. U nastojanjima da zaustave migrante, ozlijeđeno je devet policajaca, jedan graničar i jedan vojnik.

Prošlog je tjedna Varšava rekla da su uočili bjeloruske kamione kako dovode kamenje i građevinski otpad uz granicu.





Komentari

komentar

You may also like