Poljska namjerava otkazati ugovore o opskrbi ruskom naftom

Poljska razmatra otkazivanje ugovora o opskrbi naftom koji su prethodno bili sklopljeni s Rusijom, rekao je u petak na Radiju Wnet opunomoćenik poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Piotr Naimski.

Upitan planira li Varšava otkazati ugovore o opskrbi naftom s Rusijom, Naimski je rekao da takvi planovi postoje. “Postoji namjera da se ponište ugovori o nafti. To je apsolutno realno. Svatko tko proizvodi sirovu naftu može biti izvor opskrbe Poljskoj”, rekao je.

“Oko 26-27 milijuna tona nafte rafinira se u rafinerijama u Gdanjsku i Plocku”, rekao je dužnosnik, dodajući da “oko 60% ove nafte trenutno teče iz Rusije” i da će se poljske rafinerije moći, ako isporuke ruske nafte budu pod embargom, prebaciti na druge izvore.

“Ovo će, naravno, biti skupo, jer promjena ugovora u situaciji kada će mnogi kupci tražiti resurse diljem svijeta, povisit će cijenu, barem na neko vrijeme. Ovu cijenu ćemo morati platiti. Ovo je cijena našeg sudjelovanja u ratu”, rekao je.

Najveća poljska rafinerijska tvrtka Orlen ima dugoročne ugovore o isporuci nafte s Rosneftom i Tatneftom. Prvi predviđa isporuku do 300 tisuća tona nafte mjesečno i istječe u prosincu 2022., dok drugi predviđa isporuku do 200 tisuća tona nafte svaki mjesec i istječe u prosincu 2024.  godine. Sve isporuke ruske nafte Orlenu odvijaju se naftovodima. Poljska planira zamijeniti rusku naftu kroz ugovore sa Saudi Aramcom, opskrbom iz Nigerije, Angole, regije Sjevernog mora i norveške obale.

Komentari

komentar





You may also like