Poljska obznanila nove elemente svoje istrage zrakoplovne katastrofe kraj Smolenska

Nova saznanja poljske strane o zrakoplovnoj katastrofi iz 2010. godine kraj ruskog grada Smolenska, u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom i još 94 osobe, sigurno će pogoršati ionako krajnje loše rusko-poljske odnose od 2014. godine nakon izbijanja ukrajinske krize. Tim više što, za razliku od prvotne zajedničke poljsko-ruske istrage iz 2011.g., dolaze u uvjetima krajnje zaoštrene globalne geopolitičke borbe između Rusije i SAD-a, u kojoj Poljska ima itekako zapaženu ulogu – naravno, kao jedan od najvjernijih saveznika Washingtona.

Naime, prema navodima poljskog medija Onet.Wiadomosci, spomenuti zrakoplov uništen je u zraku zbog najmanje dvije eksplozije, što tvrdi najnovije tehničko izvješće o istrazi Smolenske katastrofe objavljeno u Poljskoj. Ovaj dokument rezultat je rada posebnog pododbora poljskog Ministarstva obrane na čelu s ministrom Antonijem Macerevichom.

“Imamo dokaze koji prethodno nisu korišteni”, kazao je ministar tijekom predstavljanja izvješća.

Prema njegovim riječima, pododbor je pronašao oko 150 izravnih svjedoka, a “tisuće fotografija i videozapisa” omogućilo je rekonstrukciju olupina zrakoplova.

Izvješće navodi kako je zrakoplov uništen u zraku zbog dvije eksplozije. Oštećenje zrakoplova moglo je nastati samo kao rezultat eksplozije, tvrdi se.

Pododbor je zaključio kako položaj tijela na zemlji jasno ukazuje da su počela padati iz zrakoplova prije nego što je on pao na tlo. Prema Macerevichu, tragovi eksploziva pronađeni su na dijelovima srušenog TU-154.

Kako je poznato, ruski stručnjaci više su puta zanijekali prisutnost eksploziva na olupinama TU-154. Poljaci su se također složili s njima, o čemu svjedoči i izvještaj o istrazi katastrofe iz 2011. godine, koji je sastavio pododbor na čelu s Jerzyem Millerom.

Tada je poljska strana došla do zaključka da se zrakoplov srušio jer je nekontrolirano pokušao sletjeti na aerodrom u Smolensku.

Sada su zaključci Millerovog pododbora poništeni, jer se, prema riječima Macerevicha, temelje “na lažnim materijalima i političkom pritisku”.

Podsjećamo: 10. travnja 2010. zrakoplov Tu-154M poljskog ratnog zrakoplovstva letio je na relaciji Varšava-Smolensk s ciljem sudjelovanja na komemoraciji ubijenim poljskim časnicima na početku Drugog svjetskog rata u Katynskoj šumi od strane pripadnika sovjetske tajne policije. Tijekom prilaza slijetnoj stazi Smolensk-Severny u lošim vremenskim uvjetima i velikoj magli, kako je to prvotna istraga utvrdila, zrakoplov se sudario s drvećem, prevrnuo se, i srušio na tlo.

Svih 96 ljudi u zrakoplovu smrtno je stradalo – 88 putnika i 8 članova posade. Među njima su bili predsjednik Poljske Lech Kaczynski i njegova supruga Maria Kaczynska i gotovo svi visoki poljski vojni zapovjednici te javne i vjerske osobe.

Komentari

komentar

You may also like