Poljska od Washingtona traži još šest proturaketnih sustava “Patriot”

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak jučer je najavio da njegova zemlja pokreće drugu fazu svog programa protuzračne obrane srednjeg dometa zahtijevajući od američke vlade da im proda šest kompleta sustava Patriot, piše Defense News.

“Unaprjeđujemo ugovor o drugoj fazi programa protuzračne obrane Wisla. Potpisao sam pismo zahtjeva vezano uz nabavku tri divizije, odnosno šest komada sustava Patriot, koji će uključivati ​​svesmjerne radare, lansere projektila i zalihe projektila”, rekao je Blaszczak na konferenciji Defense24 u Varšavi. 

Prema industrijskim izvorima “svesmjerni” senzor o kojem je riječ je novi projekt za zračnu i raketnu obranu niže razine, ili LTAMDS, koji je proizvođač (tvrtka Raytheon) nazvao GhostEye. Vrijednost planirane nabave nije objavljena. Prvi ugovor za nabavku Patriota, prema kojem će dva sustava ove godine biti isporučene u Varšavu, koštao je čak 4.75 milijardi dolara.

Prošlog je mjeseca ministar Blaszczak izjavio da će Poljska pojačati svoje napore za razvoj kapaciteta protuzračne obrane kratkog i srednjeg dometa zbog situacije u susjednoj Ukrajini. “Izvlačimo pouke iz onoga što se događa preko naše istočne granice,” rekao je ministar dok je pričao o novoj nabavci i dodao: “Vidimo koliko je važnu ulogu odigrala protuzračna obrana”.

Nakon nekoliko godina rada na detaljima složenog ugovora o nabavi zračne i proturaketne obrane, Poljska je u ožujku 2018. potpisala prvi ugovor sa SAD-om o nabavci Raytheonovog sustava Patriot koji se trenutno koristi u SAD-u.

Poljska je kupila  “Patriot Configuration 3+”, najnoviju verziju sustava. Riječ je o integriranom sustavu zračne i raketne obrane. Američka vojska očekuje da će završiti testiranje u rujnu, a početak serijske proizvodnje očekuje se u 2023. Poljaci su rekli da žele radarsku detekciju od 360 stupnjeva, što trenutni Patriot sustavi nemaju. Prvi takav radar nedavno je stigao na poligon White Sands Missile Range u Novom Meksiku, napisao je Raytheon u priopćenju.





Komentari

komentar

You may also like