Poljska odabrala američku ponudu za prvu nuklearnu elektranu

Američka tvrtka Westinghouse Electric Co gradit će prvu poljsku nuklearnu elektranu, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, potvrdivši dugo čekanu odluku, čiji je cilj smanjenje emisija CO2 i prestanak korištenja ugljena.

Poljski odabir Sjedinjenih Američkih Država kao partnera naglašava važnost odnosa s Washingtonom za Poljsku u vrijeme kada je njena sigurnost u fokusu dok Rusija vodi rat u susjednoj Ukrajini, piše Reuters.

„Potvrđujemo da će naš projekt nuklearne energije koristiti pouzdanu, sigurnu tehnologiju @WECNuclear”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Westinghouse se natjecao s tvrtkom u vlasništvu južnokorejske države Korea Hydro Nuclear Power, koja je poslala ponudu u travnju. Varšava je o projektu također razgovarala s francuskim tvrtkama.

„Američko partnerstvo na ovom projektu je povoljno za sve nas: možemo se suočiti s klimatskom krizom, ojačati europsku energetsku sigurnost, i ojačati američko-poljsku stratešku vezu”, napisala je na Twitteru američka potpredsjednica Kamala Harris. Ona je zajedno s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm nastojala pomoći tvrtki Westinghouse osigurati ugovor nekoliko puta razgovarajući s Morawieckim tijekom protekle godine, rekao je dužnosnik Bijele kuće. Projekt će stvoriti tisuće poslova za Amerikance, dodao je. Odabir Westinghousea i SAD-a poslao je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „o snazi i umrežavanju američko-poljskog savezništva”, kazao je viši dužnosnik američke vlade.

Varšava je tražila partnera koji bi osigurao 49 posto financiranja za izgradnju 6-9 gigawatta nuklearnog kapaciteta. Poljska je namjeravala odabrati tehnologiju za prva tri reaktora do kraja 2022., a prvi bi trebali proraditi 2033. „Razumijemo da će odluka biti za prva tri reaktora i naše je očekivanje da Poljska s vremenom namjerava izgraditi šest reaktora AP1000 od Westinghousea i da će donijeti konačnu odluku o drugom setu od tri (reaktora) kasnije”, kazao je američki dužnosnik. Izvori su rekli da će Poljska najprije odabrati tehnologiju, što bi naznačilo tko će biti partner, a naknadno će razgovarati o pojedinostima ugovora.





Komentari

komentar

You may also like