Poljska odbija platiti ruski plin u rubljima

Poljska državna energetska tvrtka danas je rekla da neće plaćati ruski plin u rubljima, prenosi poljska agencija PAP. “Ne vidimo kako bismo to mogli”, tvrdi Pawel Majewski, čelnik državne naftne i plinske tvrtke PGNiG. “Ugovor određuje sredstva i načine plaćanja. Ne dopušta jednoj strani da to mijenja prema svojoj volji”, tvrdi Majewski.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer da će Rusija prihvaćati plaćanja samo u rubljima za isporuke plina “neprijateljskim zemljama” te da neće primati plaćanja u “kompromitiranim valutama”. To je jedan od odgovora iz Moskve na niz snažnih ekonomskih sankcija prema Rusiji.

Ministar gospodarstva Njemačke, zemlje koja je prije ovog rata uvozila 55 posto svog prirodnog plina iz Rusije, rekao je da je taj potez kršenje ugovora i da će Berlin razgovarati s europskim partnerima o tome kako reagirati. Šef austrijske energetske tvrtke OMV rekao je da potpisani ugovor ne dopušta plaćanje u rubljima. Trenutni ugovor Poljske za ruski plin istječe krajem godine. Varšava se nada da će se nakon toga maknuti od ruskog plina i zamijeniti ga isporukom ukapljenog plina u lukama i plinom iz Norveške putem plinovoda kroz Baltičko more. Odmah nakon Putinove objave, ruski rubalj je ojačao u odnosu na dolar i euro, dok su cijene plina u Europi porasle.

Komentari

komentar

You may also like