Poljska počinje gradnju plinovoda „Baltic Pipe“

Poljska će u idućim danima početi izgradnju plinovoda „Baltic Pipe“, koji će tu zemlju, kroz Baltičko more i danski teritorij povezati s plinskim nalazištima norveškog šelfa u Sjevernom moru. Vijest o pokretanju ovog energetskog projekta priopćio je poljski predsjednik Andrzej Duda.  

Prema Dudinim riječima, prošli tjedan je operater poljske plinovodne mreže Gaz-System potpisao ugovor za realizaciju spomenutog projekta s tvrtkom Saipem Limited. Već su dobili sve potrebne dozvole i ovih će dana početi radovi, kazao je Duda, dodavši, kako će taj projekt „imati veliku važnost za europsko gospodarstvo i energetsku neovisnost EU“.

Planirani kapacitet ovog plinovoda iznosit će 10 milijardi m3 plina godišnje. Poljska namjerava ovaj projekt dovršiti do listopada 2020. godine. Bit će zanimljivo vidjeti na koji će se način riješiti podmorsko križanje ovog plinovoda s ruskim plinovodima  „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“, za što dozvolu poljskom investitoru mora dati i ruska energetska tvrtka Gazprom kao vlasnik spomenutih plinovoda. Svaki od ta dva ruska plinovoda imaju kapacitet od 55 milijardi m3 plina godišnje („Sjeverni tok 2“ dovršen je 93% od svoje ukupne duljine koja iznosi nešto više od 1200 kilometara, a radovi na njemu obustavljeni su krajem prosinca prošle godine zbog američkih sankcija, zbog kojih su se povukli brodovi za polaganje cijevi u vlasništvu švicarske odnosno talijanske kompanije, vidi poveznicu ispod teksta).

Ruski cjevopolagač u pratnji broda Sjeverne flote na ulasku u Baltičko more 

Komentari

komentar

loading...

You may also like