Medij: Poljska pogođena projektilima koje je oborio Kijev

Eksploziju koja je navodno potresla poljsko selo u blizini ukrajinske granice izazvali su ostaci projektila koje je prethodno oborila ukrajinska vojska, izvijestio je u utorak poljski radio ZET pozivajući se na neimenovane lokalne dužnosnike, prenosi Baha News.

U međuvremenu, anonimni dužnosnik Sjedinjenih Država rekao je za Associated Press da su projektile ispalile ruske oružane snage.

Poljska saziva hitan sastanak svog obrambenog vodstva u svjetlu izvješća o eksploziji u selu Przewodow.

Rusija je u utorak projektilima zasula ukrajinske gradove. Kijev ih je opisao kao najteže raketne napade u gotovo devet mjeseci rata.

Nadopuna:

Pentagon je u utorak rekao da ne može potvrditi izvješća da su ruski projektili prešli u Poljsku u blizini granice s Ukrajinom. “Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske u blizini granice s Ukrajinom. Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da ovo dalje istražujemo”, kazao je glasnogovornik Patrick Ryder na konferenciji za novinare.





Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je izvješća da su ruski projektili pogodili poljski teritorij, nazvavši ih “namjernom provokacijom čiji je cilj eskalacija stanja”. U priopćenju se kaže: “Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništenje.” Olupina koja je nađena na mjestu udara “nema nikakve veze s ruskim oružjem”, dodaje Moskva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u utorak da su ruski projektili pogodili Poljsku, zemlju članicu NATO-a, u, kako je rekao, “značajnoj eskalaciji” sukoba. “Ruske su rakete pogodile Poljsku”, kazao je Zelenskij u noćnom obraćanju. Nije pružio dokaze o tome da Rusija stoji iza napada, ističe Reuters. “Što se dulje Rusija bude osjećala nekažnjivo, to će biti više prijetnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaljivati projektile na teritorij NATO-a! Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati”, rekao je Zelenskij.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller otkrio je u utorak da vojska podiže razine borbene spremnosti nekih vojnih jedinica, prenosi Baha News.





Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je u utorak na Twitteru da organizacija “prati situaciju i da se saveznici pomno konzultiraju” u vezi s najnovijim eksplozijama projektila koje su se dogodile na poljskom tlu. Stoltenberg je naglasio važnost utvrđivanja svih činjenica prije nego što se krene naprijed. Šef NATO-a istaknuo je da je o tom pitanju razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom koji mu je izrazio sućut.

Poljski vojni stručnjaci stigli su na mjesto eksplozije blizu ukrajinsko-poljske granice. Kako su na mjestu događaja ostaci rakete, stručnjaci će pokušati utvrditi o kojoj vrsti oružja je riječ i kome pripada.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like