Poljska poziva EU da odmah pokrene postupak protiv Gazproma zbog monopola

Europska komisija (EK) ima dovoljno osnova da odmah pokrene postupak zbog tržišnog monopola protiv Gazproma i mora to učiniti odmah, rekla je poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa u današnjem intervjuu za državni radio.

“Snažno zahtijevamo da se protiv Gazproma odmah pokrene istraga vezana uz monopol”, rekla je. “Uskoro ću se sastati s europskim povjerenikom za energetiku i branit ću to stajalište. Prema našem mišljenju, postoje pravni razlozi koji omogućuju pokretanje ovog postupka odmah”, rekla je ministrica. Prema njezinim riječima, radi se o nepoštenim praksama tržišnog natjecanja od strane ruskog plinskog diva. Konkretno, Europska komisija trebala bi provjeriti i dovesti u pitanje postojeći sporazum između Gazproma i europskih zemalja, istaknula je.

“Postoji mnogo alata u okviru istrage protiv tržišnog monopola”, dodala je Moskwa. “Nije nam jasno zašto sada EK ne pokreće takav postupak. Mi vidimo kršenja i ukazat ćemo na njih te nagovoriti EK da reagira”, rekla je. Napomenula je da je Poljska u prosincu dostavila dodatne dokumente o ovom slučaju Europskoj komisiji. Nadamo se da će ih biti dovoljno, rekla je.

Ove godine Europska unija se suočila sa značajnim povećanjem cijena plina, što dovodi do ozbiljnog poskupljenja električne energije. To stvara pritisak na gospodarstvo i potrošače. Skupina od 40-ak zastupnika Europskog parlamenta dostavila je 17. rujna pismo Europskoj komisiji (EK) pozivajući je da istraži Gazpromove postupke koji su navodno namjerno podigli cijene plina na rekordnu razinu u Europi. Zastupnici su se tada pozvali na pravne norme EU protiv monopola. Europska komisija je potvrdila da je primila dopis, ali je navela da rekordan rast cijena plina u Europi ne smatra rezultatom nepoštenih praksi. Kasnije je odlučeno da će EK ipak provjeriti europska tržišta plina i što se točno dogodilo.

Ipak, Europska komisija je ranije navela da cijene plina određuje globalno tržište, a jedan od razloga naglog rasta je oporavak svjetskog gospodarstva. Gazprom, glavni dobavljač plina za Europsku uniju, ispunio je svoje ugovore, istaknula je EK.

Govoreći na plenarnoj sjednici Ruskog energetskog tjedna, predsjednik Vladimir Putin je sredinom listopada nazvao izjave o ruskoj upotrebi energije kao oružja “politički nabijenom glupošću koja nema osnova”. Naglasio je da je Rusija čak i u najtežim vremenima Hladnog rata redovito ispunjavala svoje ugovorne obveze prema Europi za trajnu opskrbu plinom.
Komentari

komentar

You may also like