Poljska prihvaća njemački protuzračni sustav Patriot i postavlja ga uz granicu s Ukrajinom

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak objavio je da je, nakon prošlotjednog kobnog raketnog napada na poljsko tlo, “sa zadovoljstvom” primio ponudu svoje njemačke kolegice Christine Lambrecht, koja je rekla da bi Njemačka mogla rasporediti neke od svojih lansera protuzračnog sustava Patriot.

“Predložit ću da se ovaj sustav postavi blizu granice s Ukrajinom”, napisao je danas Blaszczak na Twitteru prije zakazanog telefonskog razgovora s Lambrecht. Nakon razgovora, Blaszczak je kazao za PAP da je “njemačka ministrica obrane potvrdila svoju spremnost da postavi lansere Patriot u blizini granice” s Ukrajinom, te da će se, između ostalog, dodatno razgovarati o broju lansera, njihovoj varijanti i vremenu isporuke.

Lambrecht je također ponudila slanje njemački zrakoplova Eurofighter Typhoon kao pomoć u osiguravanju poljskog zračnog prostora. Najnovija inicijativa mogla bi dodatno proširiti ulogu Njemačke u zaštiti neba NATO-ovih istočnih saveznika nakon što je Berlin rasporedio svoje lansere Patriot u Slovačkoj. Prošlog ožujka Njemačka i Nizozemska poslale su tri sustava Patriot za zaštitu slovačkog teritorija, a idućeg su mjeseca Sjedinjene Države pristale ondje rasporediti dodatnu jedinicu sustava.

Bratislava je Kijevu donirala i svoje sustave protuzračne obrane S-300 sovjetskog dizajna, a sustavi Patriot popunili su prazninu u protuzračnoj obrani Slovačke. Poljska, u međuvremenu, naglo jača svoju vojsku i dadatno razvija kapacitete protuzračne obrane srednjeg dometa, Blaszczak je u svibnju objavio da je njegovo ministarstvo zatražilo od američke vlade da im proda šest sustava Patriot s pripadajućom opremom.

Dana 15. studenoga u raketnom napadu na jugoistoku Poljske ubijena su dva muškarca. Tog dana je Rusija pokrenula snažan val raketnih napada diljem Ukrajine. Unatoč početnim navodima iz Kijeva i Varšave da je riječ o napadu Rusije, ispostavilo se da je smrtonosan bio najvjerojatnije projektil ukrajinske protuzračne obrane.

Komentari

komentar





You may also like