Poljska profesorica sociologije kažnjena zbog homofobije

Uprava Šleskog sveučilišta iz Katowica, kaznila je umirovljenu predavačicu dr. Ewu Budzyńsku zbog, kako se navodi, homofobičnih izjava

Poljski medij Wiadomošci objavio je vijest o disciplinskom kažnjavanju profesorice Šleskog sveučilišta. Glasnogovornik disciplinskog suda tog sveučilišta izjavio je kako je dr. Ewa Budzyńska, između ostalog, “formulirala izjave na temelju vlastitog, evaluacijskog svjetonazora nametnutog studentima, pokazujući nedostatak tolerancije prema društvenim skupinama i ljudima s drugačijim svjetonazorom, …, davala posebno homofobične izjave koje izražavaju vjersku diskriminaciju, kritiku prema životnim izborima žena, poput prekida trudnoće”.

Dr. Ewa Budzyńska predavala je obiteljsku sociologiju na Sveučilištu u Šleskoj gotovo 30 godina. Gore navedena disciplinska mjera odnosi se na široko komentirani slučaj koji se dogodio u ožujku 2019., kada su studenti 2. godine sociologije profesoricu optužili za homofobiju i antisemitizam. U to je vrijeme profesoricu branio poljski ministar Jarosław Gowin. Međutim, profesorica je ipak odlučila napustiti sveučilište u znak “prosvjeda protiv ideologizacije institucije“.

Tijekom predavanja na temu “Međugeneracijske veze u svjetskim obiteljima” dr. Ewa Budzyńska navodila je kako je: “uporaba kontracepcije antisocijalno ponašanje”, “normalna obitelj uvijek se sastoji od muškarca i žene”, “uporaba spirale je pobačaj”, “rodna ideologija je poput komunizma“…

Presuda nije pravomoćna. Jedan od članova vijeća za odlučivanje iz presude se izdvojio. Detalji obrazloženja odluke odbora o kojoj se raspravljalo na zatvorenoj sjednici nisu poznati.

Organizacija “Katolička akcija” i javno vijeće pod biskupijom Katowice stali su u obranu profesorice Budzynske. Također, bivši spomenuti poljski ministar znanosti i visokog obrazovanja Yaroslav Govin izjavio je kako napadi na profesoricu pokazuju tendenciju ograničavanja slobode misli, govora i istraživanja u poljskom društvu.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like