Poljska: Prosvjed zbog zakona o stranom vlasništvu nad medijima

Prosvjednici koji su se okupili u nekoliko poljskih gradova sinoć su pozvali poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da uloži veto na zakon o medijima za koji oni i drugi kritičari tvrde da ograničava medijske slobode u najvećoj istočnoj državi članici EU-a, piše Reuters.

Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz parlament u petak, postrožava pravila o stranom vlasništvu medija, što će posebice utjecati na nastavak rada kanala TVN24 koji je pod vlasništvom američke medijske kompanije Discovery Inc. Prijedlog zakona, koji predsjednik Duda tek treba potpisati, pogoršao je odnose između Poljske i SAD-a.

Situacija je potaknula strahove opozicije od napada na medijske slobode koji su u porastu otkako je prošle godine državna naftna tvrtka PKN Orlen rekla da preuzima izdavača regionalnih novina u njemačkom vlasništvu.

“U ovom trenutku govorimo o TVN-u, ali nije riječ samo o TVN-u”” rekao je zastupnik Bogdan Klich, član najveće oporbene stranke Građanska platforma, okupljenima u Krakowu. “Riječ je o budućnosti slobode govora u Poljskoj, o budućnosti naše demokracije”. tvrdi.

Policija je priopćila da je oko 800 ljudi sudjelovalo u prosvjedu u Krakowu, dok organizatori navode brojku od 5000 do 8000.

Slike s Klichovog Twitter profila prikazuju demonstrante kako mašu plakatima sa sloganima uključujući “Slobodni ljudi, slobodni mediji” i “Poljska za sve”.

Peticija za potporu TVN24 prikupila je više od 800.000 potpisa, navodi TVN.





Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) dugo je govorila da strane medijske skupine imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.

Kritičari tvrde da su potezi protiv stranih medija zapravo nastavak sve autoritarnije politike Varšave zbog koje se Poljska već našala u sukob s Bruxellesom oko LGBT prava i reformi pravosuđa. Poljska je, uz Mađarsku, postala “trnu u oku” vrha Europske unije.

Komentari

komentar





You may also like