Poljska razmatra da zatraži od Berlina ogromne reparacije za štete iz 2. svjetskog rata

Varšava osniva poseban istraživački institut sa zadatkom proučavanja štete koju je Poljskoj nanijela nacistička Njemačka i razmatranje potencijalne reparacije od Berlina, otkrio je poljski premijer.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je to u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji DPA. Morawiecki je rekao da je prošle srijede potpisao dokument kojim je pokrenuto osnivanje instituta, koji će nositi ime po istaknutom poljskom borcu otpora Janu Karskom. Na pitanje o mogućim odštetama, tvrdi da “je ta tema na stolu, jer se prema Poljskoj postupalo vrlo loše i nije primila nikakve reparacije”.

Institut će sistematizirati različite postojeće studije na tom području. Također, institut će voditi proces tužbe protiv Njemačke ako do njega dođe. U istom intervjuu, Morawiecki je najavio da će u veljači posebno parlamentarno povjerenstvo osnovano 2017. objaviti svoje nalaze o šteti koja proizlazi iz okupacije od strane nacističke Njemačke. Priznao je da još nije donesena “odluka što ćemo s ovim izvješćem, kada i kako”, dodajući, međutim, da Varšava “sve priprema da izvješće predstavi svijetu”.

Prema ranijim procjenama Varšave, šteta iznosi 800 milijardi eura.. Međutim, 2019. je član komisije sugerirao da bi račun zapravo mogao premašiti 887 milijardi eura. Iste godine Poljska je obnovila svoj pritisak na Njemačku oko pitanja reparacija kako bi se poklopila s 80. godišnjicom početka Drugog svjetskog rata. Varšava nije usamljena u svojim naporima da Berlin plati za smrti i razaranja koje su nacisti nanijeli okupiranim nacijama. Grčka je još u travnju obnovila svoje zahtjeve prema Njemačkoj, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova tada je potvrdio da “pitanje ostaje otvoreno”.

Njemačka pak inzistira da je to pitanje riješeno još 1990., u godini njenog ponovnog ujedinjenja, kada je potpisan sporazum “dva plus četiri” između Istočne i Zapadne Njemačke i saveznika iz Drugog svjetskog rata: SSSR-a, SAD-a, UK i Francuska. U dokumentu se ne spominju bilo kakve reparacije, što, po mišljenju Berlina, zatvara pitanje zauvijek. Međutim, značajno je da ni Poljska ni Grčka nisu bile zastupljene stranke u tadašnjem sporazumu. Berlin se također poziva na sporazum iz  1953. koje su potpisale Poljska Narodna Republika i Njemačka Demokratska Republika, ali poljska vlada tvrdi da je sporazum potpisan samo pod prisilom Moskve, jer su obje zemlje u to vrijeme bile dio istočnog bloka. Godine 2018., čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda, Jaroslaw Kaczynski, tvrdio je da Poljska nikada nije odustala od zahtjeva za reparacije od Njemačke.

Komentari

komentar





You may also like